Supravegherea si ingrijirea copilului la 3 ani

Copil de 3 aniCel de-al treilea an cu contradinctiile sale solicita mult talentul pedagogic al adultilor. Multi parinti nu inteleg adevarata problema a varstei si intervin cu brutalitate (cearta, bataie) atunci copilul nu asculta si este incapatanat. Parintii trebuie sa-si puna problema daca doresc sa creasca un copil cuminte, docil, comod sau vor sa-l ajute sa se dezvolte si sa se maturizeze corespunzator.

Se impune din partea tuturor adultilor din familie o atitudine unitara, binevoitoare, rabdatoare si ferma. Nici severitatea exagerata, dar nici tolerant excesiva si alintarea nu il pot ajuta.

Acceptand ca reactiile negative, manifestarile incapatanate nu sunt adresate parintilor si nu ilustreaza o lipsa de afectiune, parintii au facut primul pas spre intelegerea particularitatilor acestei varste.

In ceea ce priveste asistenta medicala, copilul sanatos trebuie examinat de patru ori pe an de catre medic. Dupa verificarea sanatatii corporale – greutate, inaltime, achizitii motorii si intelectuale – se vor discuta in amanunt probleme legate de crearea cadrului material si psihic pe care il poate oferi familia si care se potriveste copilului respectiv.

Inainte de vacante, medicul va recomanda zona climatica ce convine mai bine copilului: mare, munte, deal etc. Vacantele vor fi petrecute impreuna cu parintii si nu se vor face calatorii obositoare.

Recomandat este ca sa se faca o administrare copilului de suplimente cu vitamina D de doua ori in perioada septembrie-aprilie.

Plimbarea zilnica a copilului este absolut necesara. In orasele mari, unde copiii traiesc in apartamente, este o obligatie elementara si zilnica de a scoate copilul la aer. Este ideal ca aceste plimbari in aer liber sa aiba loc in gradini si parcuri. Terenurile de joc, arborii, florile, variatia peisajului constituie elemente stimulatoare pentru copil. Prezenta animalelor este o bucurie permanenta.

In lunile de iarna, plimbarile se vor face in gradina cea mai apropiata, unde sunt spatii amenajate pentru copii. Primvara, mai ales in zilele de sarbatoare, cu vreme favorabila, copilul poate fi dus intr-un loc mai indepartat, de preferat o padure de la marginea orasului si neaglomerata, unde se poate bucura din plin de natura. De asemeni, mai poate fi dus si la gradina zoologica pentru a vedea “pe viu” animalele.

Atentie mare la pericolul accidentelor si intoxicatiilor!

Dintre accidentele intalnite la aceasta varsta se enumera electrocutarea, arderea cu fierul de calcat, oparirea (poate rasturna oala cu supa, sau poate cadea intr-un vas cu apa fierbinte), inteparea cu diferite obiecte ascutite, incendii produse cu chibriturile lasate la dispozitia lor, inchiderea in dulapuri sau frigidere (accident mortal prin sufocare), inecul (in caz ca cel mic e lasat nesupravegheat in cada de baie; piscine).

De altfel, se mai pot intalni accidente precum intoxicatiile (vin, tuica, medicamente ce la ia drept bomboane), inhalare de corpi straini in caile aeriene, intoxicatii cu gaze de esapament etc. Copilul nu va fi lasat sa se joace cu chibrituri, cu bricheta; nu are voie sa umble la aragaz, prize sau sobe cu gaze. Sub supravegherea parintilor poate fi lasat sa atinga lumina, radioul sau televizorul.

La plimbarile prin oras, micutul nu are voie sa fie scapat din ochi si nici nu trebuie lasat in casa singur sau “in grija” fratilor mai mari (7-8 ani) care, atenti la jocurile lor, vor uita de el. Acestia mai mari, inca nu au bine conturat sensul binelui si al raului, al pericolelor in general.

Lipsa de control, instabilitatea psihica si motorie il pot face sa ajunga la acte ce pun in pericol viata celui mai mic.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.