Praga, Orasul de aur

      Praga, capitala Republicii Cehe, este situată în inima Europei Centrale. Istoria plină de evenimente, vizita unor obiective turistice fascinante şi divertismentul de cea mai bună calitate fac ca acestă capitală să fie una dintre cele mai vizitate oraşe din Europa.

      Praga a jucat un rol important în dezvoltarea Europei Centrale încă din Evul Mediu. Efectele turismului din Praga sunt  în mare parte pozitive.  Multe dintre reconstrucţiile post-comuniste şi regenerarea Pragăi au fost determinate de turism, deoarece clădirile vechi au fost transformate în restaurante şi hoteluri elegante. Centrul istoric al oraşului este împărţit în cinci zone, acoperind ambele maluri ale râului Vltava. Podul Charles este principala legătură pietonală între cele două maluri.

Pe de o parte a râului Vltava este situat Oraşul Vechi (Stare Mesto), cu Piaţa Oraşului Vechi, în centrul său, Oraşul Nou (Nove Mesto), cu Wenceslas Square, în centrul său, şi Cartierul Evreiesc (Josefov). Pe cealaltă parte a râului este oraşul Lesser (Mala Strana), şi Castelul District (Hradcany), cu Castelul Praga, în centrul său. În afara centrului oraşului se află în alte zone, care sunt accesibile de tramvai şi de metrou: Vinohrady, Holesovice, Smichov, Karlin şi Vysehrad. Râul Vltava este locul perfect pentru a petrece o oră sau două cu copiii în barca cu pedale, dacă vremea este favorabilă. Puteţi închiria bărci cu pedale la Podul Carol, podul Mánesův şi insula Žofín (pe partea dinspre Oraşul Vechi, numită şi insula Slovanský).

Ce e de vazut in Praga?

        Praga este înţesată de numeroase castele şi catedrale, având unul dintre cele mai bine păstrate centre medievale din întreaga Europă. Centrul cultural în care s-au născut sau au trait o multitudine de artişti, scriitori, poeţi sau regizori de film, oferă vizitatorilor numeroase obiective turistice, de la biserici, reşedinţe şi palate, până la catedrale şi sinagoge. Cele mai frumoase locuri care merită explorate sunt: Castelul Praga, Hradcany, Palatul Wallenstein, Centrul Vechi, Biserica Sf.Nicolae, Gradina Zoologica şi Sea World.

Castelul Praga si Hradcany. Este cel mai popular obiectiv turistic din Praga. Acesta este cel mai mare castel antic din lume (570 m lungime, în medie, 128 m, zona de 7.28 ha). Fondat în anul 880, castelul a găzduit prinţi şi regi timp de unsprezece secole şi presedinţi începând cu 1918. Din cadrul complexului fac parte: Catedrala Sf.Vitus, loc în care puteţi vizita turnurile, muzeul şi galeriile de artă; Palatul Lobkowicz; Biserica Sf.George şi Golden Lane, strada ce deţine unsprezece căsuţe istorice construite chiar în interiorul arcurilor zidurilor castelului. Aici sunt expuse armura, textile medievale şi suveniruri.

Oraşul Lesser –  a fost fondat în anul 1257. Cu case burgheze vechi, străzi laterale şi bizara Biserica Sf. Nicolae, oraşul Lesser este decorul preferat pentru filme şi reclame.

Primăria şi Ceasul astronomic din Praga. Noua primărie îşi desfăşura rolul său iniţial, acela de a găzdui birourile administraţiei consiliului până în 1784 când Împăratul Iosef al II-lea a decis să unească cele 4 părţi: vechiul oraş, oraşul Lesser, Hradcany şi Noul Oraş. După această unire, noua primărie servea doar ca tribunal şi închisoare având chiar şi o cameră de tortură. Mulţi oameni, mai ales revoluţionari, au fost închişi aici. Noua primărie este astăzi, un monument de cultură . Ea găzduieşte multe evenimente culturale şi sociale precum şi ceremonii religioase.

Ceasul astronomic datează din sec al XV-lea. Pentru a aprecia acest mecanism complicat, vă puteţi alătura mulţimii din faţa turnului unde puteţi observa procesiunea celor doisprezece apostoli. Din oră în oră, o usiţă mică se deschide şi Domnul Iisus înaintează iar cei 12 discipoli îl urmează, în timp ce scheletronul bate clopotul. Sub ceasul astronomic sunt 12 medalioane cu semnele zodiacului, adăugate de Josef Manes în 1865. Înăuntru se află  scări şi un lift. Puteţi achita o taxă pentru a urca în turn şi să admiraţi Piaţa Vechiului Oraş.

Biserica Sf Nicolae

Biserica Sf. Nicolae din piaţa din centrul vechi este o biserică barocă construită între anii 1732-1735. Interiorul bisericii a fost inspirat din interiorul bisericii de la Domul Invalizilor din Paris. Ea a fost închisă în timpul domniei lui Iosef al II-lea iar în 1781 decoraţiunile din interiorul ei au fost vândute. Noua clădire goală servea ca hambar mai întai, iar apoi ca arhivă.

Abia în anul 1871 avea acelaşi scop ca la început. În zilele noastre biserica serveşte ca biserică dar şi ca sală pentru unele concerte de muzică clasică. Deşi în timpul iernii interiorul bisericii este încălzit, este totuşi recomandat să purtaţi o haină mai groasă dacă decideţi să luaţi parte la un astfel de concert.

Grădina Zoologică Praga

Este una dintre cele mai mari grădini zoologice din Europa. Cele mai interesante pavilioane ale grădinii zoologice sunt: Jungla Indoneziană şi Planeta Maimuţelor, locuri unde puteţi vedea o floră şi o faună specifică junglei. Special pentru copii a fost creată o zonă în care cei mici se pot juca cu diferite animale domestice: ponei, raţe, gâşte sau iepuri.

Sea World

Aici veţi găsi cele mai frumoase specii de peşti oceanici, corali şi rechini de nisip, cea de-a doua specie periculoasă, dupa Marele rechin alb. Acvariul de 1000 de metri pătraţi are în dotare un mecanism care pe parcursul nopţii stimulează mişcarea şi fazele lunii.

Sursa :  http://www.pragueexperience.com/information/aboutus.asp

 

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *