Vaccinarea copiilor in Romania

vaccinarea copiilorVaccinarea reprezinta, intr-o societate moderna, metoda cea mai valoroasa de prevenire a bolilor infecto-contagioase (transmisibile). Ea a contribuit la salvarea a milione de vieti la nivel global, precum si la eradicarea anumitor boli, atat la nivel planetar (variola), cat si la nivel regional (malaria, holera etc in Europa si America). Vaccinarea este cea mai eficienta, din punctul de vedere al raportului cost/beneficiu, interventie de sanatate publica.

In Romania, exista un Program National de Imunizare care acopera o paleta preventiva ampla a afectiunilor transmisibile. Acest program este finantat de la bugetul de stat, adica asigura vaccinarea gratuita a tuturor copiilor, incepand din prima zi de viata si finalizand in jurul varstei de 14 ani.

Ce sunt vaccinurile?

Vacinurile sunt preparate biologice, realizate din microorganisme (virusuri, bacterii) inactivate total sau partial sau prin inginerie genetica si care au rolul de a stimula specific imunitatea organismului. Modul de administrare poate fi injectabil (intramuscular, subcutanat, intradermic), oral sau intranazal (pulverizari, instilatii)
Vaccinurile, in functie de importanta lor, au fost impartite in 2 categorii: obligatorii si optionale. Termenul „obligatoriu” nu reprezinta ad litera „obligatoriu”, ci doar faptul ca ele trebuie facute pentru siguranta populatiei. Fiecare parinte are dreptul de a refuza vaccinarea, in urma unei declaratii pe proprie raspundere, cu asumarea ulterioara a consecintelor.

Clasificarea vaccinurilor

I. Dupa mecanismul de actiune:

I.1. vaccinuri care actioneaza prin activarea mecanismelor imunitatii umorale (producerea activa de anticorpi specifici de catre organismul vaccinat). Din aceasta categorie fac parte majoritatea vaccinurilor

I.2. vaccinuri care actioneaza prin activarea mecanismelor imunitatii celulare: vaccinul BCG

II. Dupa continutul biologic:

II.1. vaccinuri care contin microorganisme vii, atenuate

II.2. vaccinuri care contin microorganisme inactivate

II.3. vaccinuri care contin componente microbiene purificate, proteice sau polizaharidice conjugate proteic

II.4. vaccinuri care contin proteine recombinate

II.5. vaccinuri care contin anatoxine

III. Dupa specia tinta:

III.1. vaccinuri de uz uman

III.2 vaccinuri de uz veterinar

Vaccinurile cu abligativitate generala

1. VACCINAREA BCG (Vaccinul Calmette-Guerin) – pentru profilaxia primara a tuberculozei cu Mycobacterium bovis viu, atenuat. Eficienta vaccinului este controversata. Rata de protectie, in diferite tari, variaza intre 0 si 80%, in functie de prevalenta bolii si de eficacitatea vaccinarii. In unele tari, precum SUA, nu se foloseste vaccinarea bcg de rutina, datorita scaderii numarului cazurilor de TBC coroborat cu reactiile adverse, care pot fi grave.

2. VACCINAREA DTP (Vaccinul diftero-tetano-oertusis, adica anti difterie, antitetanos si antituse convulsiva) – este obligatoriu la varstele de 2, 4, 6 luni, cu rapelul 1 la varsta de 12 luni si al II-lea rapel intre 30 si 36 de luni. Seroconversia este maxima dupa minim 3 doze vaccinale, iar riscul de imbolnavire scade cu 96-97% intre 1 si 4 ani.

3. VACCINAREA dT (Vaccin diftero-tetanic) – se administreaza fie ca doza de rapel la copilul mare, dupa primovaccinarea cu DTPa in primii ani de viata, fie ca primovaccinare la copii mari si adultii nevaccinati sau cu antecedente incerte de vaccinare.

4. VACCINAREA VIP/VPO (Vaccin antipoliomielita, injectabil sau oral) – sunt doze ce se efectueaza la varsta de 2, 4 si 6 luni, cu primul rapel la varsta de 12 luni si al II-lea, la varsta de 9 ani. Cele 3 doze vaccinale ofera o protectie de 95-100% impotriva celor 3 tulpini ale virusului polio.

5. VACCINAREA ANTIHEPATITA B – In Romania, infectia cu virus hepatic B este practic endemica, intalnindu-se la toate grupele de varsta. Exista studii ce atesta faptul ca vaccinul anti-HB, administrat copiilor din mame HBs pozitive are o eficacitate de 65-92%, in functie de doza, interval de administrare, tip de vaccin si/sau starea antigenului matern. Eficacitatea imunizarii cu vaccinul combinat cu Imunoglobulina anti-HB (gHB) este mai ridicata decat la vaccinul simplu.
Eficacitatea vaccinului se pastreaza pe o perioada de 3 pana la 12 ani, in ciuda scaderii nivelului anticorpilor. In tara noastra, vaccinul anti-HB se administreaza la 2 ore dupa nastere, la 2 si la 6 luni, urmat de un rapel la 9 ani.

6. VACCINAREA ROR (vacin antirubeola-oreion-rujeola) – este foarte eficient in prevenirea celor 3 tipuri de boli. Esecul de imunizare apare la aproximativ 5% din cazuri, in situatia in care primovaccinul a fost realizat dupa varsta de 15 luni.

Vaccinurile cu abligativitate selectiva

1. vaccinuri efectuate in conditii epidemiologie particulare – acolo unde exista risc de epidemie: vaccinare antitifoidica, antidizenterica, antihepatita A.

2. vaccinuri de necesitate – se efectueaza preventiv, postexpunere: antirabic, antitetanos, in urma muscaturilor de animale.

3. vaccinuri de interes regional – sunt efectuate persoanelor care calatoresc in zone endemice: vaccinare antiholerica, antipestoasa, antiamarilica etc

4. vaccinuri in interes profesional – se efectueaza persoanelor care, prin natura meseriei sunt expuse: vaccinare antihepatita B – personalul medical sau cadre didactice, antileptospirotica, antirabica, anticarbunoasa – personalului din zootehnii etc

5. vaccinuri efectuate la grupele de risc – includ persoanele cu risc crescut pentru forme grave de boala (varstnicii, bolnavii cronici care risca sa dezvolte, pe un fond imunologic alterat, forme de boala cu potential mirtal). Ex. Vaccinul antigripal.

6. Vaccinuri efectuate in functie de sex – gravidele in luna a VIII-a de sarcina, cu o doza de rapel antidiftero-tetanica; vaccinarea antirubeolica efectuata fetelor la 14 ani.

Vaccinurile optionale

A. Vaccinarea anti-Haemofilus influenze de tip b

B. Vaccinarea antihepatita A

C. Vaccinareaantigripala

D. Vaccinarea antipneumococica

E. Vaccinarea meningococica

F. Vaccinarea anntivariceloasa

Calendarul de vaccinare, valabil in 2011 si 2012

VACCIN

Varsta recomandata

Descriere

Comentarii

Hep BPrimele 24 de ore de viaţăAnti-hepatită BÎn maternitate
BCG2-7 zileAntituberculosÎn maternitate
DTPa-VPI-Hib, Hep B2 luniDTPa – diftero-tetano– pertusis acelularVPI – antipoliomielită

Hib- anti Haemophilus influenze, tipul b

Simultan
DTPa-VPI-Hib4 luniSimultan
DTPa-VPI-Hib, Hep B6 luniSimultan
DTPa-VPI-Hib, ROR12 luniROR – antirujeolă-oreion-rubeolăSimultan
DTPa4 ani
ROR7 ani(clasa I)Campanii şcolare
VPI9 ani(clasa a III a)Campanii şcolare
dT, anti-rubeolă (fete)14 anidT- diftero-tetanicCampanii şcolare

Sursa: Institutul National de Sanatate Publica, http://www.insp.gov.ro/

Controverse ale vaccinarii

Exista tot mai multe pareri in lume, intre care si o parte semnificativa din societatea americana, care se opun vaccinarii. Unii duc chiar la extrem revolta, refuzand categoric vaccinurile obligatorii pentru copiii lor, sustinand ca organismul trebuie sa invete sa lupte singur impotriva bolilor. In lucrarea „The Vaccine Controversy”, de Kurt Link, pornind de la faptul ca lista vaccinurilor obligatorii a crescut considerabil fata de anii '70-'80 si efectele asupra sugarilor si copiilor ultimelor generatii nu pot fi usor cunoscute, se propaga ideea lui NU imunizarii. Un alt argument pe care ei il ofera este faptul ca boli precum oreionul sau varicela sunt tratabile si dau imunitate per vitae.

In ceea ce priveste poli-vaccinarile (efectuarea schemei de vaccinuri obligatorii, plus numeroase alte vaccinuri facultative), unii medici de familie si pediatri, recomanda parintilor precautie, deoarece este nevoie de discernamant intre o boala si o boala pentru care nu exista tratament.

De ce sa iti vaccinezi copilul?

1. este mai usor sa previi decat sa tratezi

2. este mai ieftin sa previi decat sa tratezi

3. scutesti atat copilul, cat si intreaga familie de disconfortul generat de boala copilului

4. boli grave, precum poliomielita sau variola, au fost eradicate

5. exista studii ample, efectuate pe un numar foarte mare de pacienti si pe perioade lungi de timp, care atesta eficacitatea preparatului

6. studiile impotriva vaccinurilor pornesc de la competitia dintre companiile farmaceutice care le produc.

Articol de Dr. Ana – Maria Rizea

sursa www.grijapentrupuiut.ro

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.