Un Craciun de poveste in Maramures

Poate ti se pare cam devreme sa te gandesti la vacanta de Craciun, dar timpul zboara si ca maine vin Sarbatorile. Pentru cei care nu au parinti sau bunici la tara exista oferte de petrecere a Craciunului in décor de basm, unde inca se mai pastreaza frumoase datini si traditii stramosesti.

Colindatori Maramures

Ce poate fi mai frumos pentru micutul tau decat un Craciun de poveste, intr-un loc de o frumusete deosebita, cu nameti cat casa, brazi incarcati de omat, sunet de zurgalai si colindatori cu traista plina cu nuci si acadele? La oras datinile s-au pierdut, dar in sate ele inca se pastreaza, si este minunat ca si copiii nostri sa poata vedea cum se merge cu colindul, cum danseaza calusarii sau cum se impletesc colacii care vor trona pe masa de Craciun.

Maramuresul este o regiune in care traditiile s-au pastrat cel mai bine. Oamenii petrec cu familia si prietenii trei zile, numite zile ale Craciunului satul.

Inainte de zilele de petrecere poti auzi pe ulite glasurile colindatorilor, care vestesc Nasterea Domnului. Se merge si cu Steaua si cu Capra, iar in unele zone, cu Viflaimul, un teatru popular in care apar personaje biblice care au legatura cu Nasterea Domnului.

Un loc de o deosebita frumusete unde poti petrece Sarbatorile este Ocna Sugatac, cu lacuri sarate, nu departe de minunatele manastiri de la Barsana si celebrul Cimitir Vesel de la Sapanta. Nu trebuie uitat nici Memorialul de la Sighet, incarcat de istorie si de amintiri dureroase, un loc care ar trebui vizitat de toti romanii.

La Ocna Sugatac este singurul lac antropomorfic din Europa, Lacul Gavril. Ciudatenia acestui lac este ca la suprafata are un strat de apa dulce, ceea ce permite pestilor sa traiasca in acest lac cu apa foarte sarata, de 119 g de sare la litru de apa! Tot aici sunt mai multe lacuri sarate care s-au format pe vechile amplasamente ale minelor de sare, inchise in anii ‘50.

Oferta Craciun Maramures

Hotel Eurosind 3*, de la 725 lei euro/pers., 4 nopti cazare, demipensiune, taierea porcului 23.12., cina festiva 24.12 cu muzica maramuresana, cadouri sub brad 25.12. Christian Tour, Tel. 021 211 11 39, www.christiantour.ro

De Catalina Alberti

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.