Un colind pentru un zambet

un colind, o colectie de colindeIata ca a sosit si luna decembrie, luna in care suntem mai buni, cand incercam sa oferim bucurii mai mici sau mai mari celor dragi noua si la randul nostru avem parte de bucurii. Este o luna magica pentru copii, lumea lor prinde viata si odata cu ei si noi adultii, dobandim acea linistea sufleteasca de dinaintea unei mare sarbatori. Peste tot pe unde mergi vezi luminite specifice Craciunului, vezi sute de mosi cu barba alba si tolbe pline de cadouri, vezi reni, auzi clopotei, simtit miros de scortisoara, dar mai ales auzi colinde si acestea sunt cele care incununeaza aceasta Sfanta Sarbatoare a Craciunului.

Fara de colinde nu am simti pe deplin ca ne intra in case si suflete spiritul crestin si de aceea spun cu toata convingerea ca nu exista om care sa nu asculte colinde inca de la inceputul lunii decembrie. Fie ca esti ortodox, fie ca esti catolic sau alta religie, fie ca traiesti in Romania sau pe alt continent, fie ca le numim colinde sau carols sau  weihnachtslied sau Кэрол, cu toti avem un zambet pe fata si in inima si simtim ca vine Craciunul la auzul lor.

Dar ce sunt de fapt colindele? Nu voi face etimologia cuvantului si nici nu voi explica istoria traditiei colindelor in Romania, ci le voi defini scurt ca fiind cantecele de intampinare, de binete aduse lui Hristos, cantecele de leagan ale Pruncului, fiind de o rara noblete si gingasie.

De asemenea, cu mandrie spun ca cercetorii spun ca nici un popor din lumea nu poseda o colectie mai frumoasa si variata de colinde ca cea a poporulu roman, asa ca romani, haideti sa deschidem radio-urile, televizoarele si sa lasam colindele sa faca sa rasara zambetele pe fetele noastre!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.