Uitati-va la mine, cresc!

Primul an din viata copilului este important pentru dezvoltarea sa optima in viitor. Copilul creste intr-un ritm foarte rapid si de aceea este foarte importanta urmarirea continua de catre parinti a etapelor care formeaza dezvoltarea sa somatica si psihointelectuala.eu cresc

In efortul sau de a cunoaste mediul inconjurator, copilul acumuleaza experiente si informatii si incetul cu incetul intelege utilitatea sau necesitatea fiecarui nou obicei in viata sa – cand ii este foame, cand vrea sa se joace, cand simte nevoia de tandrete si protectie din partea parintilor sai.

Fiecare copil urmeaza drumul sau in dezvoltarea dexteritatilor si a obiectivelor sale, definite de personalitatea sa. Copilul dumneavoastra poate avea un comportament extrovertit si de aceea nu ezita incercarea senzatiilor sale si sa fie indraznet sau sociabil, cu rezultatul dezvoltarii rapide a vorbitului. De aceea este inutila comparatia cu alti copii de aceeasi varsta.

Ritmul de dezvoltare a copilului prezinta variatii, nu este intotdeauna uniform. Poate porni cu o traiectorie rapida de evolutie a dezvoltarii somatice si de obtinere a capacitatilor, care poate fi urmata de o perioada de evolutie lenta. Un aspect comun este dezvoltarea copilului mai rapida primavara fata de lunile de iarna ale anului.

Dupa sarcina, copilul continua sa se dezvolte in ritm rapid in principal in primele sase luni din viata sa. Este adevarata constatarea ca greutatea copiilor se dubleaza in lunile patru, cinci si se tripleaza la un an de zile.

Specialistii noteaza ca in primul an trebuie urmarita atent cresterea ponderala si nu a inaltimii copilului. Acest lucru se intampla deoarece curba de crestere a lungimii este mai stabila decat curba de crestere a greutatii in primii doi ani si se individualizeaza mai mult in al treilea an. In functie de ritmul de crestere al copilului, intre inaltimea si greutatea sa trebuie sa existe o proportie corespunzatoare. Pediatrul noteaza evolutia copilului in carnetul sau de sanatate, pe diagrama curbelor fiziologice de dezvoltare, obtinand curba sa de crestere.

De obice nou-nascutul pierde aproximativ 10% din greutatea sa initiala, in primele 10 zile de viata, o evolutie normala care nu trebuie sa ingrijoreze parintii. Inaltimea si greutatea copilului sunt legate, in mare parte, de factori ereditari. Definitoriu este si rolul alimentatiei, de care depinde cu cat vor fi valorificate caracteristicile genetice ale organismului.

Un alt factor care influenteaza greutatea copilului este chiar temperamentul sau. Copilul „nervos” care se misca tot timpul, care de obicei doarme mai putin, este mai slab decat un copil mai linistit care se bucura de mai multe ore de somn.

Copilul supraponderal, oricat ar fi de simpatic si de aratos, nu este un copil total sanatos. Conform cercetarilor mai recente, numarul si marimea celulelor adipoase, elemente care sunt corelate cu obezitatea la adulti, se formeaza foarte devreme la adulti, se formeaza foarte devreme in viata omului. Asadar, grasimea in exces a bebelusului poate influenta starea de sanatate viitoare a adultului. Controlul dezvoltarii copilului este deosebit de important. Are ca scop, prevenirea in timp util, diagnosticarea, combaterea si terapia eventualelor probleme, care poate nu sunt direct vizibile, dar pot ingreuna in viitor sanatatea sa. Ceea ce dumneavoastra, mama, trebuie sa urmariti, in special, in primele luni, este cresterea treptata a greutatii copilului.

Deci controlati daca creste in greutate normal, la inceput in fiecare luna. Urmati intotdeauna sfaturile pediatrului dumneavoastra si nu va ingrijorati daca greutatea sa nu creste continuu in acelasi ritm. Mici modificari si variatii sunt un fenomen obisnuit care nu trebuie sa va ingrijoreze. Daca sugarul va da impresia unui copil fericit care se dezvolta incet, puteti sa rariti frecventa masurarii greutatii sale, avand grija intotdeauna de alimentatia sa.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.