Tulburarile de somn ale copilului

tulburarile de somnTulburarile de somn sunt rare si mai putin importante la prescoalar. Ele dispar de obicei spontan sau se amelioreaza prin corectarea unor deficiente in mediul de familie. Cand sunt persistente, corespund unei revendicari din partea copilului, fiind vorba de o anumita deficienta de afectiune sau lipsa fizica a mamei sau a tatalui.

Somnambulismul este o stare de automatism inconstient, care se manifesta prin acte coordonate in timpul somnului: merge, face miscari sau aciuni fara participarea vointei. Pentru acest fapt, nu se cunoaste cauza cu exactitate – ar fi in legatura cu un sentiment de insecuritate sau cu o masa copioasa, luata tarziu, inainte de culcare. In acest caz nu exista un tratament anume.

Spaimele incep adesea la 2-3 ani, cu teama de intuneric si de singuratate. Se pot amplifica si persista pana la 5-6 ani. In aceasta situatie, copilul va cere ca lumina sa fie lasata aprinsa; puteti sa ii puneti in camera o lumina de veghe (veioza) sau sa i sa puna un intrerupator la indemana (care sa-i permita sa stinga lumina), sa nu se mai sperie.

La 6 ani copiii incep sa se teama de “umbre” sau fantome interpretate ca spioni, hoti sau strigoi, care se ascund in imaginatia lor dupa o usa sau un paravan. Convorbirile necontrolate, comentariile despre evenimente neobisnuite, amenintarea cu internarea in spital, inchiderea copilului intr-o camera au o contributie insemnata in geneza acestor fenomene. La copiii normali, cu printi echilibrati, spaimele nocturne ale copilului sunt trecatoare.

In ceea ce priveste visele, visul ar incepe la copil spre varsta de 2 ani. Spre 3 ani, copilul incepe sa relateze vise ocazionale; se pare insa ca el povesteste imagini nu numai din vise, ci si imagini fantastice create de inchipuirea lui.

La circa 4 ani, expunerea viselor amestecate cu istorioare si evenimente reale sau imaginare. Multi autori considera ca relatarea viselor nu are baze solide decat spre 7 ani. Se considera fidele numai visele povestite de copil, la modul spontan, si imediat ce s-a trezit din somn. Copiii au de obicei cosmaruri cu animale fioroase ce-i urmaresc, cu femei sau barbati urati si deformati (si sunt determinate si de povestile citite sau ascultate si cel mai mult de desenele animate urmarite). Temele sunt foarte variate.

Foarte des viseaza ca nu pot sa alerge, ca sunt prinsi de catre cineva, ca nu se pot apara. Aceste tipuri de vise se gasesc aproape la toti copiii si au o valoare simbolica: de teama, de parasire sau de despartire, de pedepsire.

Visele urate rare si cosmarurile izolate nu trebuie sa nelinisteasca pe parinti: daca se repeta, mai ales daca revin cu aceeasi tema, se va consulta pediatrul si psihologul, care vor cerceta cauzele in profunzime, pentru a gasi cauza si a o rezolva.

In general, copilul nu trebuie trezit din somn. Trezirea brusca declanseaza aproape intotdeauna o stare de indispozitie si chiar de nervozitate, manifestata prin: tipete, lacrimi, crize de furie, tristete, refuzul de a manca.

La copiii la care scularea mai de dimineata este necesara, in cazul in care merge la gradinita sau la camin, ora culcarii de seara va fi cat mi devreme (ora 19-20), iar famila va evita tot ce intarzie somnul copilului: joc, vizite, starede tensiune in familie, zgomotele, lumina prea vie etc.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.