Transplant de uter de la mama la fiica

Am citit astazi ca la Universitatea din Gothenburg, Suedia a avut loc o procedura medicala de care nu am mai auzit pana acum, si anume transplantarea de uter de la o persoana la alta (de la mama la fica). Mi-a plauct atitudinea medicilor, ce au spus ca vor considera transplantul ca fiind un succes 100%, doar atunci cand femeile carora le-au fost „montate” uterele, vor reusi sa ramana gravide si vor reusi sa duca sarcina pana la capat si vor da nastere la copii.

transplant uterIn articol se povesteste de 2 cazuri, ambele femei incepusera dinainte de operaţie tratamentele pentru FIV, iar embrionii lor îngheţaţi asteapta momentul potrivit cand vor putea fi implantati. Femeile au aproximativ 30 de ani, una dintre ele sa nascut fata uter, iar cealalta in urma unui cancer cervical a suferit o operaţie de îndepărtare a uterului.

Sincer nu am inca o opinie legat de acest subiect, nu stiu daca este moral sau nu, ce implicatii genetice poate avea asupra viitorilor copii (daca FIV va avea succes). Am si cateva dileme in legatura cu viabilitatea uterului primit, deoarece e primit de la o persoana mai invarsta, presupun ca diferenta dintre mame si fice este de cel putin 20 de ani.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.