Transalpina sau ”Drumul Regelui”

Cea mai înaltă șosea din România, având cel mai înalt punct în Pasul Urdele (la 2.145 m), Transalpina este considerat cel mai frumos drum din țară, locul perfect unde poți evada pe timpul verii pentru răcoare și o priveliște de poveste.Panorama Transalpina

Drumul Regelui” este poarta dintre Transilvania și Oltenia, făcând legătura între orașele Novaci, din județul Gorj și Sebeș din județul Alba. Lucrările de asfaltare și modernizare au început în anul 2009 pe o distanță de 148 km. Nu se știe cu exactitate când a început construirea acestui drum, existând mai multe variante. Unele surse susțin că a fost construit prima dată de legiunile romane din timpul războaielor cu dacii, motiv pentru care pe hărțile de istorie este trecut sub denumirea de ”coridorul IV strategic roman”. Potrivit altor surse, şoseaua a fost construită şi pietruită de germani în timpul primului razboi mondial, din raţiuni militare, însă a fost foarte puţin folosită. Transalpina a fost inaugurată de regele Carol al II-lea, după ce a fost reconstruită în perioada interbelică.

harta Transalpina

Drumul străbate patru jedețe, Gorj, Vâlcea, Sibiu și Alba, fiind destinat traficului ușor, dar neexistând marcaje sau semne de circulație. Pentru cei care doresc să viziteze Transalpina, dar și zonele turistice din apropiere pot opta pentru cazare în Rânca, o stațiune ce dispune de pârtii de schi, sau în mărginimea Sibiului ce cuprinde orașe și sate din zona sub-carpatică de la Olt până la Sebeș. Rânca este cunoscută și pentru concursurile care se desfășoară aici. În fiecare an în seprembrie între Novaci și Rânca, pe o porțiune de serpentine, se desfășoară campionatul Național de viteză în Coastă, etapa Rânca. De asemenea, puteți alege cazare în Sibiu sau în Târgu Jiu, orașe culturale ce se află la 100 km de Transalpina.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.