Toscana, Inima Italiei

          De la etrusci la romani, la Renaștere, Toscana este probabil cel mai mare depozit de artă din lume, de la picturi și sculpturi extraordinare la fresce și capodopere arhitecturale.

Mulți vin în căutarea artei splendite, alţii pentru a explora mediul rural extraordinar. Gurmanzi și împătimiții vinurilor vizitează Toscana pentru a se bucura de bucătăria simplă, dar și de vinul minunat.

       Nenumărate obiceiuri, legende şi basme se leagă de Toscana, cu se întâmplă, cum se întâmplă adesea cu regiunile bogate în cultură.Uneori unele legende conţin un sâmbure de adevăr.

       Regiunea istorică a Italiei se întinde până la ţârmurile pitoreşti ale mărilor Ligură şi Tireniană şi este mărginiă în Est de munţii Apenini. Cu dealurile sale verzi, arhitectura citadină unică şi atmosfera memorabilă,Toscana este considerată de mulţi drept cea mai frumoasă regiune a Italiei. Toscana are un climat maritim de-a lungul coastei şi continental în interiorul regiunii. Aceasta uşurează producţia agricolă şi în acelaşi timp favorizează cultivarea viţei de vie, măslinilor, tutunului, legumelor, castanilor, etc.

Caracteristice pentru această regiune sunt satele de munte, precum şi cetăţile şi bisericile amplasate pe coaste abrupte. Toscana este unul dintre leagănele culturii apusene moderne. În secolul al XV-lea, familia Medici a condus capitala regiunii,Florenţa, într-o perioadă de dezvoltare artistică şi ştiinţifică. Monumente precum catedrala Santa Maria del Fiore şi Galeria Uffizi sunt cunoscute în întreaga lume şi atrag turiştii ca un magnet. În cele 45 de săli ale Galeriei Uffiyi sunt expuse 4.800 de opere de artă.

Călătoria prin Toscana terbuie să includă şi o vizită la Pisa, cu turnul ei înclinat ce se pleacă în faţa turiştilor. Siena medievaşă atrage prin cursele de cai iar istoricul San Gimignano este cunoscut drept “oraşul turnurilor”.

      Regiunea istorică este un loc ideal de odihnă nu numai pentru cei interesaţi de cultură. Peisajele montane ale Apeninilor Toscani şi pădurile dese sunt un paradis pentru iubitorii de natură şi de drumeţii. Ţârmul de 320 de kilometri lungime al mărilor Ligurice şi Tireniene satisface toate dorinţele amatorilor de băi de soare şi înot.

Nume mari ca Michelangelo, Leonardo da Vinci sau Donatello au făcut din Toscana centrul culturii renascentiste, iar capodoperele lor sunt faimoase în toata lumea.

Toscana este astfel socotită leaganul limbii şi culturii italiene. Poeţi şi scriitori ca Dante, Machiavelli, sau Boccacio şi-au lăsat amprenta pe aceste locuri.

     Coasta Toscanei îşi invită vizitatorii într-un mediu relaxant cu plaje cu nisip fin şi păduri de molid. Printre cele mai importante staţiuni de pe coasta menţionam: Marina di Massa, Marina di Pietra Santa, Viareggio, Tirrenia, Livorno, Cecina Mare, Punta Ala, Castiglione della Pescaia, Marina di Grossseto şi Principina Mare. Toate acestea oferă turiştilor o infrasctructură dezvoltată, cu posibilităţi de practicare a majorităţii sporturilor de apă, a golfului, ciclismului, călăriei, şi a altor sporturi pentru toate vârstele.

     Arhipelagul toscanez – câteva insule din apropiere, ca de exemplu Elba – şi mai multe rezervaţii naturale sunt câteva ţinte de excursii în captivantă natură din regiune. O altă atracţie sunt vechile cetaţi etrusce şi medievale, ca Volterra, Arezzo, Cortona, Gimiguano sau Rosella în apropiere de Grosetto. Aproape pretutindeni în Toscana găseşti o multitudine de palate şi cetăţi vechi multe dintre care sunt astăzi folosite ca hotele, aceasta făcând din Toscana un imens paradis de vacanţă. Nu putem să uităm faptul că Toscana este cunoscută şi prin staţiunile sale de cură şi tratament ca San Carlo Terme, Montecatini Terme, Saturnia, San Cassciano dei Bagni şi Chianciano Terme – staţiuni cu vechi tradiţii în domeniu.

Carnavalul din Viareggio

        Italia se bucură de cel mai mare şi cunoscut carnaval din Europa, organizat anual în februarie sau martie. Carnavalul din Viareggio are o tradiţie îndelungată, începând din 1873, şi este renumit pentru impresionanta paradă a carelor alegorice, fiecare numărând peste 200 de oameni costumaţi, în vârful cărora tronează păpuşi gigantice şi personaje satirice (reprezentând figuri din viaţa politică şi publică) facute din hârtie (manevrate din interior, prin greutăţi şi contra greutăţi, de 10 oameni), însoţite de trupe musicale şi de animaţie.

Este mai puţin cunoscut în afara graniţelor Italiei, însă în Italia este foarte apreciat pentru carele alegorice uriaşe. Mărimea carelor, explozia de culori, creativitatea cu care au fost construite, atenţia la detalii sunt motivele pentru care anul trecut peste 320.000 de persoane au asistat la parada carelor.

http://www.discovertuscany.com/

http://www.viareggio.ilcarnevale.com/

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.