Teama de inceput

Fie ca vrem sa ne schimbam locul de munca, stilul de viata, sau orice altceva, cu totii ne lovim de o bariera: teama de un nou inceput!

Ce propun este sa facem un exercitiu psihologic impreuna si fiecare dintre noi sa ne gandim la ceva ce ne-am dori sa schimbam in viata noastra, dar pentru care nu am facut nimic din pricina acestei temeri de inceput!

Teama de inceputSpre exemplu, eu, ma voi gandi la inceputul meu de a scrie articole pe acest blog. De mult am cochetat cu ideea de a face ceva in timpul meu liber, mereu ma simtit ca am multe de spus si de impartasit celor din jur, dar nu am avut curaj sau nu am avut suficienta vointa sa fac ceva in sensul asta pentru ca mi-a fost oarecum teama  si sunt convinsa ca aceasta problema o avem cu totii, indiferent de ceea ce vrem sa facem, in orice domeniu. Pe langa entuziasmul care insoteste orice lucru nou, apar si indoielile, iar daca acest entuziasm nu este suficient de mare, atunci suntem sortiti unui esec 100%.

Imi doresc sa scriu„, mi-am zis intr-o zi si apoi au venit zecile de „dar daca nu scriu bine?„, „daca nimeni nu este interesat de ceea ce am eu de zis?!„, „daca cei din jurul meu ma vor ironiza?!„, „daca pana la urma realizez ca nu am calitatile necesare sa scriu si am pierdut timpul degeaba?!„…Aceste sunt doar parte din ceea ce s-a petrecut in mintea si sufletul meu si sunt convinsa ca la fel de multe intrebari „descurajatoare”  se succed in mintea oricui doreste sa inceapa ceva, indiferent ce, asa ca iata cum am decis eu sa vad tratez aceasta teama si iata raspunsurile pe care eu mi le dau mie insami:

  • daca nu scriu bine, atunci imi voi asuma criticile pe care le primesc si voi incerca sa scriu din ce in ce mai bine„;
  • daca nimeni nu va fi interesat de ceea ce am eu de zis, inseamna ca voi gasi subiecte mai savuroase data viitoare„;
  • daca cei din jurul meu ma vor ironiza inseamna ca sunt frustrati de faptul ca ei, poate nu au avut curajul de a incepe ceva ce si-au dorit de mult si atunci eu ma voi considera norocoasa ca fac ceea ce imi doresc
  • daca pana la urma realizez ca nu am calitatile necesare , nu inseamna nicidecum ca am pierdut timpul, ba din contra, am folosit in timpul astfel incat sa imi dau seama care imi sunt calitatile si care nu

Concluzia este ca atunci cand ne dorim ceva, sa nu ne lasam tinuti in loc de indoieli sau temeri, sa nu privim lucrul acela ca pe un risc, ci ca pe o provocare pe care o vom trece cu brio.

Asadar, voi incheia aici, cu speranta ca cele prezentate de mai sus vor incuraja si vor ajuta pe acei care in momentul de fata se afla in fata unui inceput, asa cum este si cazul meu pe acest blog! 😆

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.