Sydney, orasul de smarald

       Cu o populatie de 4,5 milioane de locuitori, orasul Sydney este cel mai mare, cel mai vechi si cel mai frumos oras din Australia. Aflat pe un taram in care uscatul se uneste cu apa in Golful Jackson, Sydney este un port natural pe coasta de sud-est a continentului australian.

In contrast cu spatiul larg si regulat al oraselor mai noi, strazile din Sydney sunt dispuse in mod complicat si neregulat, datorita dezvoltarii treptate din asezarea coloniala originala in orasul de azi, cu o suprafata de 12.400 km patrati, asemanator cu orasele vechi din Europa. Primul guvernator al coloniei, Arthur Phillip, avea planuri marete – piete spatioase, strazi largi si cladiri publice impozante, insa succesorii lui nu au dus la indeplinire aceste planuri si Sydney s-a dezvoltat cu strazi inguste, si cladiri adaptate conturului. Ca rezultat, strazile erau prea inguste chiar si pentru vremea cand se circula cu trasurile.

     Sydney este capitala comerciala, industriala, financiara si turistica a Australiei si unul dintre cele mai semnificative centre financiare din regiunea Asia – pacific, aici aflandu-si sediul sase dintre cele mai mari corporatii. . Sydney este un oras multicultural, poate unul dintre cele mai variate din acest punct de vedere din lume. Sydney este cunoscut ca destinatie pentru imigrantii in Australia, desi este cel mai scump oras din Australia si in topul celor mai scumpe orase din lume.

Sydney se afla la o distanta de mai putin de o ora de mers cu avionul fata de alte orase importante ale Australiei, precum Adelaide, Melbourne, Brisbane sau Canberra.

      David Williamson a scris o piesa de teatru cu titlul Orasul de Smarald (The Emerald City), in anul 1987. Numele este folosit de unul dintre personaje, ca metafora, pentru a descrie orasul Sydney („Emerald City Of Oz”), locul unde oamenii merg pentru as indeplini visele, dar superficial, si terminand in iluzii spulberate.

     Din punct de vedere geografic, orasul se intinde in doua regiuni: Campia Cumberland (o regiune relativ plata, aflata la sud veste de port) si platoul Hornsby (un platou de nisip, aflat la nord de port). Orasul impreuna cu suburbiile sale acopera circa 12.400 kmp, de la Hawkesbury River in partea de nord la terenurile intinse din sud si de la Blue Mountains in vest la Oceanul Pacific in est.

     In districtul central de afaceri al Sydney-ului, cladirile publice coloniale si casele cochete cu terase stau alaturi de modernele zgarie-nori precum Sydney Tower, care atinge o inaltime de 305 m. De altfel centrul este Sydney Harbour Bridge, pod care pentru multi ani a constituit simbolul orasului, finalizat in anul 1932, acesta face legatura intre nordul orasului si sudul si estul suburbiilor si a fost la acea data cel mai mare pod format dintr-un arc de cerc, din lume.

 

Atractii turistice din Sidney

Turnul Sydney, o cladire de 305 m inaltime, ce se afla in centrul orasului, este un turn de televiziune impresionant, de unde se poate vedea o frumoasa panorama asupra orasului.

Marele pod Harbour Bridge, cu o structura impresionanta, avand inaltimea de 134 m, este una dintre cele mai emblematice atractii turistice ale orasului Sydney si poate fi vazut din orice parte a districtului The Rocks.

Opera din Sydney este cea mai cunoscuta cladire a secolului XX, datorita formei inovatoare si a tehnicilor de constructie folosite. La 30 de ani dupa inaugurare, cladirea a fost inclusa in patrimoniul tarii. In 1999, arhitectul cladirii, Jorn Utzon, a fost angajat sa proiecteze un ghid de dezvoltare viitoare a cladirii. Guvernul australian a investit 69,3 milioane dolari pentru realizarea unor proiecte de imbunatatire a facilitatilor si de completare a zonei exterioare cu noi spatii de reprezentatii teatrale. “As time passes and needs change, it is natural to modify the building to suit the needs and technique of the day.” Jørn Utzon 2000.

La Muzeul Australiei din Sydney (Muzeul Colonial), ce se afla pe College Street, fiind cel mai vechi muzeu din Australia, veti putea vedea colectii de vertebrate si nevertebrate, zoologie, mineralogie, antropologie, paleontologie, deoarece este un muzeu cu o reputatie internationala in domeniile antropologiei si istoriei naturale.

The Rocks este locul primei asezari construite de primii colonisti sositi pe continent. Aici se gasesc unele din cele mai vechi pub-uri, restaurante cu preturi mici, galerii de arta si magazine cu suveniruri. In imediata apropiere se afla Opera din Sydney.

Portul Darlington, situat la sud-vest de cartierul The Rocks, este un mic golfulet marginit de atractii turistice si strazi pietonale cu vederi superbe spre mare, ce merita vizitat.

Catedrala Sfanta Maria, este o capodopera arhitecturala, aflata in Sydney, si este considerata ocrotitoarea Australiei. Cladirea, fiind cea mai mare catedrala romano-catolica din emisfera sudica, a fost construita deasupra unei basilici, in anul 1930, de catre Papa Pius al XI-lea.

Luna Park Sydney, aflat in apropierea de Sydney Harbour Bridge, este un parc de distractii cu o atractie specifica balciurilor traditionale, deoarece are intrarea sub forma unei fete de clovn, a devenit o imagine emblematica pentru Sydney, ce atrage o multime de turisti.

Plaja Bondi, aflata chiar in suburbia Bondi, municipalitatea Waverly, la 7 km de centrul orasului Sydney, pentru ca este cea mai faimoasa plaja din Australia. Etimologic, “bondi” inseamna “sunetul valurilor care se sparg”, fiind de origine aborigena.

Sursă :http://www.australia.com/

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.