Supravegherea si ingrijirea copilului

supravegherea copiluluiProgramul unei zile este mai greu de schematizat. In mod normal, copilul ar trebui sa se adapteze la ritmul vietii de familie.

Dimineata copiii se scoala spontan la ore foarte diferite. Unii sunt “in picioare”cand pleaca parintii la serviciu; acestia vor fi pusi pe olita, li se va da sa manance si eventual, daca este prea devreme, vor fi culcati din nou.

Daca nu dorm, familia este datoare nu ii lase sa “leneveasca”in pat. Vor fi sculati din pat, pusi pe oala, se va face toaleta, vor fi hraniti si, daca este posibil vor fi scosi in curte sau cel putin in tarc. Plimbarea este obligatorie la acesta varsta. Daca incearca, vrea si poate, copilul va fi incurajat sa mearga singur. Este bine sa fie plimbat de doua ori pe zi.

Mai ales cei cu tulburari ale somnului si ale apetitului, mama e bine sa-l scoata pe copil la aer si dupa amiaza, cat mai spre seara. Printre altele, e bine sa fie respectat un orar precis al meselor si somnului de dupa masa de pranz. Seara, e recomandat de evitat excesul de impresii (TV, visit, jocuri prelungite etc.) deoarece poate determina tulburari de somn.

Baia zilnica va fi de durata mai lunga si copilul va fi lasat sa se joace in apa. O data sau de doua ori pe saptamana se spala copilul si pe cap. Daca spalarea capului se face cu brutalitate sau neindemanare si daca spuma de sapun ajunge in ochii copilului, acesta va ajunge sa fie “terorizat”de baie.

Viata copilului trebuie sa se desfasoare in familie, in acelasi mediu fizic – locuinta, gradina, locuri cunoscute, social – parinti, frati, bunici si psihic – armonie intre adulti, parintilor revenindu-le datoria sa satisfaca nevoia de dragoste, de joc si de miscare a copilului.

Se va evita “scoaterea copilului in lume”, adica vizite pe la rude si cunoscuti. Regularitatea programului zilnic la aceasta varsta duce la formarea unor bune deprinderi, stimuleaza dezvoltarea fizica si psihica, creeaza o atmosfera de calm, de siguranta. De altfel, acest aspect reprezinta cel mai bun mijloc de prevenire a reactiilor de negativism, atat de frecvente la aceasta varsta.

Cresa sau familia?

Spre deosebire de familie, in cresa se intocmeste un program saptamanal de activitate, in functie de varsta copiilor si de anotimp. Copilul are nevoie de un cadru material si afectiv, care, pe langa satisfacerea nevoii de miscare si de joc, sa-i creeze sentimentul de siguranta.

Programele prea rigide pot duce la ceea ce se numeste “copii-marioneta”, care se conformeaza intru totul dorintelor parintilor sau educatoarelor.

Este indicat sa lucreze aceeasi echipa la fiecare grupa de copii. Activitatile se vor desfasura in camere mari, spatioase, bine laminate si aerisite, cu mobilier adecvat taliei si posibilitatilor copiilor care sa nu le pericliteze sanatatea. Fiecare exercitiu trebuie sa fie atragator, usor sa le starneasca interesul si sa-i mentina cu atentia concentrata in tot timpul desfasurarii.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.