Sunt bebe, dar le vad pe toate

La nastere, copilul tine de obicei ochii inchisi in special in primele zile din viata sa. Posibilitatea sa de a focaliza asupra unui obiect in primele luni se limiteaza la distanta da 25-40 cm de fata sa. Miscarea ochilor sai este de multe ori independenta, astfel copilul da uneori impresia ca priveste incrucisat (asa numita viziune binoculara).

Privirea sa se plimba in general in spatiu, independent de miscarea capului. Reactioneaza la lumina intensa clipind, dar capacitatea de a proteja ochii o capata in a doua luna din viata sa. Retina, adica organul cu care copilul deosebeste culorile, nu este dezvoltata in prima luna a vietii sale, iar pupilele ochilor incep sa creasca abia cand implineste doua saptamani. Atentia sa este activata de catre obiecte colorate intens, cum ar fi rosul, albastru, verde, de contrastele intense de culori, deschise si inchise, si motive alb-negru. Campul vizual al copilului se extinde in al doilea trimestru din viata sa. Principalii doi stimuli care actioneaza asupra campului sau vizual sunt: miscarea si fata umana. Din luna a patra pana in luna a sasea copiii incep sa dezvolte vedere tridimensionala, necesara pentru a putea sa se miste si sa mearga. Aprovizionati-va cu obiecte-jucarii care stimuleaza nervul optic. Aratati-i fotografii cu fete sau forme umane, cititi-i povesti sau povestioare cu imagini colorate si placute.

Puteti controla capacitatea copilului dumneavoastra de a focaliza un obiect pe care il veti apropia de el la o distanta de 20-25 cm si urmariti reactia lui la zambet, strambaturi sau la miscarile fetei dumneavoastra.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.