Sunt aici. Cu voi vorbesc!

Prima metoda de comunicare a bebelusului este miscarea trupului sau si reactia sa la diverse sunete sau la expresiile fetei, indeosebi la cea a mamei sale. Poate sa nu fie evident in prima luna a vietii copilului, dar el totusi reactioneaza la stimuli externi, precum si la auzul vocii mamei sale.

In primele luni din viata sa, cele mai obisnuite sunete sunt cele nearticulate, si in principiu plansul, pe care il foloseste ca sa exprime nevoile sale.

Isi da seama de reactia mamei la plasul lui, care de fiecare data este diferit, poate insemna durere, foame sau nevoie de companie. Ce inseamna fiecare plans devine inteligibil cu timpul cu cat se intareste relatia mamei cu copilul iar comunicarea cu el devine din ce in ce mai usoara.

Din luna a treia pana in luna a sasea, cand capata controlul asupra capului, va fi in stare sa se intoarca cautand sursa diferitelor sunete pe care le aude. Privirea sa se focalizeaza asupra mamei cand ea vorbeste. Sunetele pe care le produce variaza, de la murmur la psspss, ceva de genul „aaahh” sau „ggggg”, „ppppp”…Pe masura ce creste poate auzi si participa la „discutii”, pe care bineinteles nu le intelege, dar este totusi important sa i se dea cuvantul.

Raspunsul sau din luna a saptea-a opta devine mai serios, acum poate vorbi utilizand cuvinte in doua silabe, precum „au”, „aha” si isi formeaza dictionarul sau personal. Asculta cu atentie discutiile care au loc in fata sa si incercand sa atraga atentia, striga sau vorbeste in felul sau.

Din luna a noua spre a zecea poate uni silabele pe care le cunoaste pentru a pronunta cuvinte ca „adada”, „agugu”, si arata o dispozitie intensa de a comunica si mima cuvinte sau vorbe pe care le aude de la cei mari. Este un indiciu ca copilul va dezvolta in curand capacitatea de a vorbi normal.

Din luna a 11-a pana in luna a 12-a, copilul articuleaza primele sale cuvinte „mama”, „tata”, coreland obiectele si fetele cu numele lor si in special cele care sunt importante pentru el, cum ar fi mama, tata, lapte. Aceasta capacitate a copilului depinde mult si de capacitatea sa intelectuala de a-si insusi silabe si cuvinte si de a le asocia cu obiectele.

Incepe sa inteleaga propozitii simple cum ar fi „vino aici”, „mai vrei?”. Capacitatea copilului de a vorbi are legatura directa cu functionarea corecta a auzului sau, miscrile reflexe, reactia sa la stimuli externi si perceptia a ceea ce se intampla in spatiul inconjurator.

          Ce ne sfatuiesc specialistii

  • Cand vorbiti cu copilul dumneavoastra nu folositi cuvinte simplificate, copilaresti, ca sa-i aratati sau sa il faceti sa inteleaga ceva. Este de preferat sa ii spuneti „e ora de masa” sau „e ora de baita” in loc de cuvintele copilaresti corespunzatoare. Il ajuta mult pe copil sa invete sa foloseasca din timp cuvintele corecte.
  • Nu certati copilul daca nu poate pronunta cu cuvant corect sau nu intelege sensul lui. Fiti indulgenti atunci cand incearca sa vorbeasca si sa comunice cu dumneavoastra si nu ii luati dreptul de a face greseli.
  • Vorbiti-i copilului dumneavoastra folosind fraze simple, scurte si exprimate corect. Pentru a invata copilul sa foloseasca corect cuvantul, sa capete o articulare buna, si pentru a memora cuvinte, aveti grija ca tonul si stilul vocii sa corespunda cu gandul si dispozitia dumneavoastra.
  • Sa va uitati intotdeauna in ochii lui cand va referiti la el. Chiar si cand intrerupe o discutie de-a dumneavoastra ca sa va vorbeasca el, sa ii acordati atentia nestingherita. Mai tarziu, cand va intelege mai multe, o sa-l invatati codul bunelor maniere.
  • Ajutati-l sa formeze silabe si cuvinte cand incearca sau se chinuie sa isi aduca aminte sau sa le pronunte.
  • Vorbiti-i despre prioritatile lucrurilor in preajma sa, despre utilitatea sau importanta lor. Mentionati cuvantul minge la joaca sau cuvantul apa sau lingura in timpul mesei. In acest fel coreleaza mai bine obiectul concret cu numele lui, cu ce poate face sau ce ii poate oferi.
Comments (1)
  1. Loredana 8 noiembrie 2012

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.