Statiunea Mamaia

Amplasata in Nordul municipiului Constanta, Mamaia s-a dezvoltat ca o statiune excusiv turistica avand foarte putini locuitori permanenti. Ceea ce o avantajeaza insa, este plaja de dimensiuni apreciabile ce face ca an de an, Mamaia sa fie cea mai solicitata statiune de pe malul romanesc al Marii Negre. Tot aici in ultimii ani au inflorit barurile, cluburile si discotecile, dovada ca localitatea a inceput sa se adapteze noii generatii venita la mare nu doar pentru plaja ci si pentru distractie.

 

Statiunea Mamaia in istorie

Inca de acum ceva mai mult de 100 de ani, Mamaia a reprezentat un punct de atractie pentru turistii lumii mondene a acelui veac. Ce-i drept, la acea vreme nu existau toate hotelurile si cladirile din ziua de azi insa Mamaia era departe de a fi pustie. In 1906 au demarat lucrarie de contructie a unor pavilioane constituite din mici cabine de lemn, continuate in capatul dinspre mare cu cate un foisor si o punte indreptata spre mare. Era un proiect ambitios, condus dupa proiectul un arhitect peisagist celebru la acea vreme: E. Recont.

Din pacate, structurile de lemn au fost distruse in buna masura de un incendiu pornit in 1920, motiv pentru care dupa Primul Razboi Mondial intreaga zona intra intru-un amplu proces de dezvoltare si modernizare pe fondul cresterii interesului pentru aceaste regiune. Mai mult, pe masura ce aici vin turisti in numar tot mai mare, devine evidenta necesitatea unui hotel, ce este de altfel ridicat in 1934. Si doar un an mai tarziu in 1935, tot la malul marii se pune fundatia Cazinoului, cladire emblematica pentru Mamaia si una dintre cele mai vechi structuri istorice din aceasta zona.
Dupa 1945 Mamaia isi continua dezvoltarea insa nu in mod organizat. Aici se realizeaza numeroase constructii, in buna masura hoteluri fara a respecta insa vreun plan urbanistic zona. Iar daca primul lot de constructii este ridicat intre 1945 si 1965, urmatoarea etapa se realizeaza in perioada ceausista, mai precis in prima jumatate a anilor '80.

Atractii turistice in statiunea Mamaia

Pe langa plaja cu nisip fin si curat, statiunea Mamaia are parte si de alte atractii turistice. Astfel, unul dintre cee mai noi obiective este Parcul Aqua Magic, cel mai modern de pe intregul litoral al Marii Negre. Aici turistii au liber la distractie pe enormele tobogane de apa, se pot balaci in piscinele special amenanjate sau se pot bucura de diversitatea de restaurante, baruri si fast-food-uri deschise aici.


Tot in categoria obiectivelor relativ recente se numara si Telegondola. Data in folosinta in vara lui 2004, instalatia face legatura intre Cazinou si Hotelul Perla, pasagerii sai putand urmari de la inaltime peisajul din Mamaia pe intreaga distanta de 2,1 Km a telegondolei.


Pe de alta parte, Lacul Siutghiol reprezinta o alternativa interesanta la litoralul propriuzis. Lacul se intinde pe 7 km si jumatate fiind lat de aproape 2,5 km iar aici se practica regulat sporturi nautice. Mai mult, in mijlocul lacului exista si un restaurant pe insula Ovidiu.

Fișier:Lacul Siutghiol la apus.jpg
Totusi, daca nu vreti sa calatoriti prea mult, chiar in Mamaia exista Satul de Vacanta, un spatiu pitoresc unde pana azi s-au ridicat nu mai putin de 31 de restaurante rustice, fiecare decorat conform judetului pe care il reprezinta.
Nu in ultimul rand, din punct de vedere cultural, in fiecare an aici se desfasoara Festivalul de Muzica Usoara Mamaia, o rampa de lansare pentru noii artisti.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.