Sportul: cheia dezvoltarii armonioase a copilului

Astazi, viata moderna si tehnologia prea avansata ii determina pe copii sa devina din ce in ce mai sedentari. Ei  petrec  prea  multe ore in fata calculatorului, iar alimentatia lor este mult mai bogata in calorii decat ar trebui sa fie.

Miscarea ii ajuta pe copii sa se dezvoltae din toate punctele de vedere. Este benefica pentru sanatate, intareste oasele si imbunatateste conditia fizica. Prin intermediul sportului, copilul isi largeste cercul de prieteni, isi cultiva rabdarea, concentrarea si disciplina. Copilul timid poate deveni mai increzator practicand un sport de echipa, in timp ce copilul mai nervos se tempereaza si se disciplineaza, practicand un sport cu reguli stricte.

sportul pentru copii

Ideea de baza este ca orice sport este benefic pentru sanatatea copiilor. Cel mai bine este ca pana la 6 ani sa faca sport in reprize scurte, iar abea mai tarziu copilul poate avea un program mai strict. (sursa blogul supli ro)

Principalul avantaj al practicarii sportului de catre copil este acela ca acesta are ocazia sa invete sa duca o viata mai sanatoasa si este mai putin supus  riscului de a deveni dependent de tutun, de alcool sau chiar de droguri.

Majoritatea copiilor sunt pregatiti pentru sporturile de echipa, de la varsta de aproximativ 6 ani, atunci cand pot urma instructiunile, regulile, disciplina si pot intelege conceptul de munca in echipa”, este de parere doctorul in medicina sportiva, Alin Popescu.

Pe la 8 ani, copilul este in stare sa aleaga singur sportul pe care vrea sa-l practice. Nu te mira daca intre 6 si 10 ani va trece de la un sport la altul, caci este curios si vrea sa le incerce pe toate.

Inainte de toate, sportul inseamna distractie! Pentru ca sportul sa fie o placere pentru copil, trebuie sa iei in considerare cateva aspecte cum ar fi sa nu il constrangi sa faca ceva ce nu ii este pe plac, si daca a ales sa practice un sport, sa fie sub supravegherea unui specialist.

Ba mai mult, antrenamentul trebuie adaptat posibilitatilor sale fizice – daca in urma antrenamentelor  resimte durere, este cazul sa spui stop, caci efortul este prea mare pentru el.  Apoi, este vorba despre programul lui, care si asa ca este destul de incarcat – sportul nu trebuie sa-i ocupe prea mult timp, pentru ca, fiind mic, are nevoie de odihna, studiu si miscare.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.