Si iata-l ajuns in clasa I!

clasa IPrima zi de scoala pentru copil inseamna un pas foarte important in viata atat pentru el cat si pentru tine, pentru ca trebuie sa-l pregatesti din toate punctele de vedere.

Sunt multe aspecte de discutat cu copilul inainte de a pasi pragul scolii. Trebuie sa-i vorbesti despre disciplina, despre faptul ca va trebui sa stea in banca, sa ceara voie la toaleta, despre cum sa nu isi uite lucrurile personale in clasa, despre catalog si note si altele de genul.

Trebuie sa ai grija sa-i stimulezi curiozitatea si spiritul de competitie. Pe parcursul intregii perioade fa-ti timp si descopera alaturi de el lucruri noi: atlasuri, mici experimente pentru stiintele naturii, faceti temele impreuna etc. E bine sa il inveti sa trateze scoala cu seriozitate, dar nu exagera ca sa nu il sperii, de aceea creeaza o atmosfera vesela, care sa-l motiveze sa invete.

Daca a mers la gradinita sau la clasa pregatitoare, este obisnuit cu trezitul de dimineata, sa stea cateva ore in clasa, sa o asculte pe doamna educatoare, sa raspunda “prezent” la catalog. In schimb, de acum inainte se va obisnui sa fie evaluat din materiale predate si sa primeasca note, si acum va avea teme pentru acasa de facut.

Pregatirea sufleteasca pentru scoala ar trebui sa inceapa cu ceva timp inainte. De aceea, povesteste-i copilului cum va fi acolo si prezinta-i invatatul mai mult ca pe o aventura de a descoperi lucruri noi si interesante. Obisnuieste-l cu obiecte ca stiloul, cartile, penarul, caietele.

Ideal ar fi sa stie de mai inainte cu desenatul betisoarelor si chiar sa stie sa citeasca. Astfel, nu se va plictisi la scoala, dar ii va fi mai usor.

Ca sa invete sa-si faca un program, desenati impreuna un orar, in care sa aiba nu doar programul de la scoala, ci si casute cu fiecare ora din zi.

Pentru inceput, nu il pune sa stea foarte mult la teme. Daca trebuie sa lucreze, de exemplu, doua ore, imparte timpul de invatat in doua, iar la mijloc sa aiba o pauza in care sa iasa afara sau sa se joace in casa, mapoi sa-si termine temele.

Totul consta pana la urma in disciplina. Nu uita sa-I oferi recompense daca respecta programul.

In incheiere, nu uita de proverbul „Minte sanatoasa in corp sanatos“. De aceea, ai grija ca micutul tau sa faca suficienta miscare. In timpul liber, inscrie-l la tot felul de activitati care sa il atraga, cum ar fi baletul, artele martiale, gimnastica sau pur si simplu, du-l in parc unde are mai multe oportunitati de distractie si de a face miscare.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.