Sensul real al viselor si semnificatia viselor

De la inceputurile timpului, oamenii incearca sa-si interpreteze visele. Inainte se incerca, pornind de la vise, determinarea adevarului esential, pentru a prezice viitorul. Astazi se incearca, tot pornind de la vise, extragerea unor concluzii despre viata launtrica a celui care viseaza.

Dar ce se afla cu adevarat in spatele viselor si a amintirilor?

Cum se formeaza visele si amintirile?

Semnificatia viselorCu ajutorul cunostintilor stiintifice de azi se poate privi in interiorul creierului uman si se pot observa procesele care se petrec acolo in timpul somnului. Uneori, medicina ii poate chiar readuce pe oameni de pe pragul dintre viata si moarte, ceea ce faciliteaza cercetarea trairii starii ‘’in pragul mortii’’. Dar in ciuda tuturor progreselor medicale si a dezvoltarii fara precedent a aparatelor pentru observarea si cercetarea functiilor organismului uman, ceea ce stim pana acum despre esenta viselor si a amintirilor are foarte multe lacune.

Conform cunostintelor acumulate pana acum, pentru formarea amintirilor este necesara activarea unor anumite gene in celulele nervoase ale creierului, trebuie formate proteine  noi si conexiunile dintre nervi sunt reconfigurate. Despre formarea viselor se stie si mai putin. O vreme, s-a crezut ca sunt strans legate de asa- numitele faze REM ale somnului nostrum. REM este o prescurtare pentru “Rapid Eye Movement”, o faza a somnului care poate fi observata prin miscarea rapida a ochilor celui care doarme.

Fazele REM au fost descoperite la mijlocul secolului XX si de atunci au un rol important in explicarea viselor. In timpul fazelor REM nu se constata doar miscari rapide ale ochilor, ci si alte activitati motorii. Fazele REM apar la fiecare 90 de minute si dureaza circa 20 de minute. In urma experimentelor efectuate in laboratoare de somn se stie ca oamenii treziti in timpul unei faze REM relateaza mult mai adesea despre vise decat cei treziti in alte faze de somn.

Recent, s-a descoperit insa ca  si in alte faze ale somnului se viseaza. Dar aceste vise au o alta calitate. Ele sunt asemanatoare proceselor de gandire constiente.Visele din fazele REM sunt mai degraba fragmente de poveste sub forma unui film. Totusi, se pare ca legatura dintre vise si fazele de somn REM nu sunt atat de strans legate precum se credea. Si in cazurile rare in care cineva nu mai viseaza, din cauza unor leziuni cerebrale, s-au constatat faze REM in timpul somnului.

Ce vor sa ne spuna visele?

Se presupune ca visele sunt rezultatul unor informatii fara legatura initiala, ce provin din regiuni diferite ale creierului. Oamenilor de stiinta nu le-a scapat insa din vedere aspectul ca oamenii nu viseaza de obicei lucruri oarecare, ci fapte si intamplari care nu au de-a face cu viata lor. Unii oameni viseaza tot timpul ca nu vor face fata examenului de bacalaureat. Sau in vise apar obiecte si persoane care au fost in ziua precedent in centrul atentiei celui care viseaza. De aceea, cercetatorii cred astazi mai degraba ca visele in sine sunt ceva cu totul deosebit si nu pot sa fie considerate stimulari neuronale intamplatoare.

Ce fel de vise ni le amintim cel mai clar?

Cel mai adesea, ne dam seama dimineata doar de faptul ca am visat cu intensitate. Nu este un fapt iesit din comun, deoarece avem mai multe vise in timpul somnului. Daca totusi se intampla se ne amintim de un vis, acesta provine in cel mai multe cazuri din ultima faza  de vise, inainte de a ne trezi. Dar, de multe ori, continutul sau se dizolva inca din clipa in care vrem sa-l povestim.

Numai cosmarurile sau visele care ne-au zguduit emotional in mod cu totul deosebit raman mai mult timp ancorate in memorie.

Parerea lui Sigmund Freud despre vise

Pentru Sigmund Freud ( 1856-1939), visul era ‘’calea regala’’ pentru ‘’cunoasterea inconstientului din viata sufleteasca”.

Chiar din  interpretarea propriilor vise, Freud a recunoscut ca ele trebuie sa aiba un sens: visele sunt implinirea unor dorinte reprimate. Dorinta nu apare insa ca atare in vis, este deghizata, fiind prezentata printr-o serie de inlocuiri si transformari subtile. Materialul visului ne este oferit in comprimari si permutari.

Astfel, Freud explica si fenomenul bine cunoscut care apare adesea in vise: esti sigur ca recunosti o anume persoana, dar nu poti sa o denumesti. Diferite personae din propriul trecut si din prezent se pot comprima intr-o singura persoana ‘’compusa’’.

Permutarile apar in cazul in care imagini din trecutul indepartat se suprapun cu imagini ale zilei precedente. Comprimarea si permutarea sunt, dupa parerea lui Freud, si motivele pentru care, dupa ce ne trezim, avem doar amintiri disparate, cu foarte multe  lacune, despre visele noptii anterioare.

Visele se numara printre cele mai misterioase experiente prin care trecem. Pot fi ciudate, amuzante, infricosatoare, sau chiar stimulative. In cele mai multe cazuri se scufunda inapoi in adancurile uitarii.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.