Sarcina si bolile cardiovasculare

sarcina si bolile cardiovasculareBolile cardiovasculare reprezinta cauza principala de mortalitate maternala in timpul sarcinii. Statisticile Societatii Europene de Cardiologie indica aproximativ 60% dintre afectiunile cardiovasculare asociate sarcinii ca fiind congenitale, restul de 40% fiind dobandite in cursul vietii.

Majoritatea femeilor care sufera de maladii congenitale de cord sunt familiarizate cu controalele medicale si isi cunosc foarte bine boala. Chiar daca afectiunea cardiaca se poate agrava in timpul sarcinii, urmarirea atenta, de catre obstetrician, cardiolog si viitoarea mamica poate preveni complicatii majore. sursa: medicina101.com

ʺAcceptul cardiologuluiʺ de a permite o sarcina unei astfel de paciente este esential si ca o discutie prealabila cu medicul cardiolog este benefica.

In majoritatea cazurilor de afectiuni congenitale cardiace materne, sarcina este bine tolerata, necesitand insa o urmarire riguroasa. In consecinta, exista riscul ca anumite afectiuni sa se transmita si la fat.

Consultul cardiologic este esential atunci cand o femeie hotaraste sa aduca pe lume un copil. Cresterea varstei viitoarei mame determina o asociere mai frecventa a diabetului, obezitatii, valvulopatiilor si a bolii cardiac-ischemice.

Hipertensiunea arteriala poate fi prezenta anterior sarcinii sau poate aparea dupa 20 de saptamani de sarcina. Indiferent ca hipertensiunea este prezenta anterior sau apare in perioada de sarcina, aceasta trebuie corect tratata si urmarita pe toata perioada.

A fi mama impune o responsabilitate inainte de a avea loc actul procrearii. Acest lucru impune o grija deosebita pentru mama si controale riguroase, pentru ca evolutia sa fie cea dorita.

Un consult cardiologic, care sa cuprinda si un set de analize de rutina, este recomandat anterior sarcinii, mai ales pentru femeile ce au depasit varsta de 30 de ani.

In sarcina, in urma modificarilor survenite in organismul femeii, pentru a putea sustine doua vieti, oboseala intervine mai usor si inima bate mai repede ca de obicei. Aceste doua lcururi sunt normale, in general, mai ales in ultima perioada de sarcina.

Daca senzatia de oboseala i se pare importanta viitoarei mamici, e recomandat sa opteze pentru un consult cardiologic. In sarcina, tensiunea arteriala trebuie sa fie mai mica de 140/90mmHg. Umflarea picoarelor apare frecvent, in special in ultimul trimestru de sarcina, fara sa fie un semn rau. Dar, in mod normal, este bine ca fiecare femeie sa comunice cu medicul de familie si sa-i explice tot ceea ce simte pe parcursul sarcinii.

Nu conteaza varsta mamei, ci maturitatea acesteia, care se va reflecta asupra sanatatii ei, si a copilului care urmeaza sa apara, luminandu-i viata.

Comments (1)
  1. Patrascu Natalia 11 august 2015

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.