Sanul si producerea laptelui matern

Structura sanului

Sanul este o glanda cu secretie externa alcatuita din parenchim si corp adipos, este acoperita de piele fina si elastica, ce cuprinde mamelonul si areola. Corpul adipos este alcatuit din tesut adipos, tesut conjunctiv, vase sanguine, vase limfatice si nervi.

structura sanului

Parenchimul este alcatuit din alveole, lobuli (formati din multe alveole), lobi (formati din multi lobuli) si pori galactofori, care, putin inainte de iesirea spre orificiile corespunzatoare mamelonului, se largesc si se transforma in canale galactofore. Canalele galactofore sunt dispuse radial, in spatele areolei mamelonare, adica in regiunea care inconjoara mamelonul. In perioada sarcinii areola mamelonara creste si devinde inchisa la culoare. In acest fel copilul o distinge mai bine, deoarece aceasta il alimenteaza cu lapte si nu mamelonul. Numai in acest fel sunt presate canalele galactofore. Laptele este impins catre porii mamelonului de unde este supt de copil.

Fiecare san are 15-25 lobi cu ramificatii precum un copac. Frunzele copacului sunt alveolele (glandele galactofore) unde este produs laptele. De acolo laptele este impins catre porii galactofori (crengile copacului) si coboara catre canalele galactofore (trunchiul copacului), unde laptele se aduna pe durata alaptatului.

Cum este produs laptele

Pornirea lactatiei depinde de nou-nascut. Prin alaptare se excita nervii mamelonului si ai areolei si se activeaza mecanismul care produce si secreta laptele. Productia si fluxul laptelui au loc prin actiunea a doi hormoni, prolactina si ocitocina. Cu prolactina, laptele este produs in alveole, iar cu acitocina, prin contractii usoare ale tesuturilor din jurul alveolelor, laptele este impins spre canalele galactofore. Aceasta etapa, care este caracterizata ca un reflex al curgerii laptelui, este simtita de mama ca mici intepaturi in san.

laptele matern

Producerea laptelui se bazeaza pe un mecanism de cerere si oferta. Astfel, cu cat isi alapteaza mai des copilul, cu atat mai mult lapte produce mama, pana cand se ajunge la un echilibru intre mecanismul producerii laptelui si cantitatea de care are nevoie copilul. Marimea sanului nu influenteaza cantitatea de lapte care poate fi produsa. Trebuie mentionat ca stresul, oboseala sau durerea sunt factori care pot influenta reusita alaptatului. Cu cat veti alapta nou-nascutul mai repede dupa nastere, cu atat mai repede va veni primul lapte.

Ca sa aveti intotdeauna destul lapte, alaptati frecvent copilul dumneavoastra. Daca ii oferiti supliment, atunci laptele dumneavoastra se va reduce. Daca, insa, il alaptati oricand o cere, veti avea lapte din belsug iar copilul va fi satisfacut. In general suplimentarea cu alt lapte trebuie evitata, cu exceptia cazului in care exista un motiv medical special.

In special pentru nou-nascutii prematuri, laptele matern este salvator. Natura a avut grija ca lapteme mamei care naste prematur sa aiba cu 25% mai multe proteine, mai multi anticorpi, vitamine si saruri in comparatie cu laptele unei mame care naste normal.

Colostrul

Colostrul este cea mai buna hrana pe care o poate primi copilul la inceputul vietii sale. Acesta este un lichid galben ca lamaia care se produce in prima saptamana dupa nastere. Colostrul este de valoare inestimabila, nu doar din punct de vedere nutritiv ci, in principal, pentru ca ofera noului nascut multi anticorpi.

Anticorpii protejeaza copilul de infectii, intr-o perioada in care acesta este foarte vulnerabil, deoarece nu a dezvoltat inca un sistem imunitar propriu. In plus, proprietatile sale purgative nu a dezvoltat inca un sistem imunitar propriu. In plus, proprietatile sale purgative naturale, ajuta la eliminarea meconiului, substanta coloidala continuta de intestinul noului nascut. Colostrul contine mai putina grasime fata de laptele matern matur, pentru a fi mai digerabil, si pentru a proteja copilul de icter.

Avantajele alaptatului la san

  • laptele matern contine substante nutritive de care are nevoie copilul, chiar in proportii ideale pentru dezvoltarea sa corecta;
  • este specializat biologic pentru a ajuta dezvoltarea creierului, adica a organului pe care se bizuie supravietuirea omului;
  • protejeaza copilul de multe infectii, viroze, alergii si de anemie;
  • se digera mai usor, reduce colicile, constipatia, chiar si riscul unor iritatii;
  • este un tesut viu; compozitita sa se schimba in functie de nevoile copilului, pe zi ce trece, de la o masa la alta, chiar si de la o faza la alta  (inceput si sfarsit) a mesei; la inceput este diluat pentru a reduce setea copilului iar apoi devine bogat in grasimi pentru a-i satisface foamea;
  • calmeaza copilul datorita unui hormon special pe care in contine;
  • reduce riscul aparitiei in viitor a unor boli precum obezitatea si diabetul juvenil;
  • alaptatul contribuie la dezvoltarea corecta si la formarea cavitatii bucale, deoarece exerseaza acei muschi pe care natura i-a pregatit exact pentru acest scop;
  • mareste semnificativ coeficientul de inteligenta.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *