Sankt Petesburg, mândria rusească

Sankt Petersburg este al doilea oraș ca mărime, din Rusia și capitala culturală a țării. Sankt Petersburg este un oraș de o frumuseţe magică, un oraș de nopți albe, bulevarde drepte, parcuri verzi, poduri și nenumărate canale. Cei mai mari arhitecţi din secolele al 18-lea și 19-lea a creat ansambluri magnifice în orașul. Supranumit si „Venetia Nordului” este localizat în Rusia de nord-vest, în delta râului Neva, în partea de est a golfului Finic al Mării Baltice. Sankt Petersburg este cel mai nordic oraş european cu peste 1 milion de locuitori. Centrul oraşului este unul dintre siturile protejate de UNESCO ca parte a patrimoniului universal.

    Pe teritoriul Rusiei găsim mai multe tipuri de climă: domină clima temperat-continentală, mai umedă spre vest, în apropierea Marii Baltice şi pe ţărmul Oceanului Pacific,unde se simte influenţa musonilor; şi excesivă în Siberia. Clima sub-polară şi polară, cu ierni lungi (8-luni) şi veri scurte, răcoroase. Latitudinea şi adesea departarea de ocean şi dispoziţia reliefului, toate contribuie la caracterul specific al climei. Iarna, porturile nordice, ca St. Petesburg,sunt blocate de gheaţă.

    Oraşul a fost fondat de țarul Petru cel Mare, în 1703, ca o „fereastră către Europa”, fiind de la acea dată capitală a Imperiului Rus până în 1918. A botezat orașul cu numele sfântului său protector, Sfântul Petru. Inițial, orașul s-a numit Sankt Piterburh, (numele apostolului Petru în limba olandeză; viitorul țar a locuit și a studiat o vreme în Țările de Jos). În acest loc se aflau fortăreața suedeză Nyen, și mai nou Nöteborg, în zona mlăștinoasă pe care o traversa râul Neva către gurile de vărsare din Golful Finlandei. Cu cei aproape 4,5 milioane de locuitori, este în ziua de azi cel de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei, al patrulea oraș ca mărime al Europei, un centru european de cultură extrem de important și cel mai important port rusesc la Marea Baltică. In contrast cu Moscova si ale sale caramizi rosii si domuri tuguiate, reteaua de canale intortocheate si cladiri baroce sau neo-clasice dau orasului Sankt Petersburg un aer european. Acest lucru nu este deloc de mirare avand in vedere ca cei mai multi arhitecţi care au lucrat la planurile de dezvoltare ale oraşului au fost de origine italiană. Chiar şi locuitorii oraşului Sankt Petersburg se văd ca fiind europeni şi se consideră ceva mai sofisticaţi decât compatrioţii lor mai de la est.

Oameni celebri

        Numeroși aristocrați ruși și din întreaga lume, politicieni și oameni de cultură sau de știință s-au născut sau au trăit în Sankt Petersburg. Printre ei se află împărații și împărătesele Rusiei, romancierii Fiodor Dostoevski și Vladimir Nabokov, compozitorii Modest Mussorgski, Piotr Ilici Ceaikovski, Igor Stravinski și Dmitri Șostakovici, pictorii James McNeill Whistler și Kazimir Malevici, oamenii de știință Leonhard Euler, Mihail Lomonosov, Heinrich Schliemann și Alfred Nobel, balerinii Vaslav Nijinski, Anna Pavlova, George Balanchine și Rudolf Nureev și politicienii John Quincy Adams, Gustaf Emil Mannerheim și Vladimir Putin.

De vizitat in Sankt Petesburg

Palatul de Iarna – Probabil cel mai cunoscut dintre palatele imperiale (1754–1762) acesta este o clădire uriaşă, cu interioare de un lux orbitor, care este astăzi sediul Muzeului Ermitaj. Arhitectul Bartolomeo Rastrelli a mai proiectat trei reşedinţe nobiliare pe Nevsky Prospekt: Palatul Stroganov (1752–1754, azi Muzeul Figurilor de Ceara), Palatul Vorontov (1749–1757, azi şcoala militara) şi palatul Anicikov (1741–1750, reconstruit de mai multe ori, azi palat al copiilor). Alte palate baroce includ casa Seremetiev de pe splaiul Fontanka, (numită, de asemenea, Fontannîi dom), şi palatul Beloselski-Belozerski (1846–1848) de pe Nevsky Prospekt, fosta reşedinta a marelui Duce Serghei Alexandrovici.

Cea mai mare biserică este Catedrala Sfântul Isaac (1818–1858), care are una dintre cele mai mari cupole din lume, construită timp de 40 de ani, sub conducerea arhitectului Auguste de Montferrand. O altă biserică magnifică, (în stilul Empire), este Catedrala Kazan (1801–1811), situată pe Nevsky Prospekt, care este copiată după Basilica Sfântul Petru din Vatican. Nici un turist nu pierde ocazia să viziteze Biserica Mântuitorului Însângerat (1883–1907), un monument grandios, în stil vechi rusesc, care marchează locul în care a fost asasinat Alexandru al II-lea, tar al Rusiei.

sursă:http://eng.ispb.info/

http://www.lonelyplanet.com/russia/st-petersburg

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.