Sagrada Familia, crestinism in stil Antonio Gaudi

Sagrada FamiliaCine nu a auzit de Sagrada Familia, probabil cea mai neobisnuita catedrala din lume, o forma in egala masura organica si industriala, rotunjimi nascute de nenumarate unghiuri, un proiect de-a pururea neterminat dar atat de spectaculos incat a devenit punctul central al Barcelonei, identificandu-se cu imaginea acestui oras catalun. Si adevarul este ca nu trebuie sa fii arhitect ca sa iti dai seama de frumusetea acestei biserici enorme, gandite ca o suprema manifestare de credinta si simtire, un elogiu adus Sfintei Treimi intr-o forma sincera si pioasa, in egala masura maiestuoasa si lipsita de stralucirea altor catedrale. Aici arhitectul, celebrul Gaudi, a gandit totul pornind de la aspiratia spre perfectiune si spre Dumnezeu.

Cine a fost Antonio Gaudi?

Arhitectul Antonio Gaudi

Arhitectul Antonio Gaudi

Probabil cel mai celebru arhitect pe care l-a dat vreodata Spania, Gaudi a fost un adevarat geniu ce a decis inca de la inceput sa se rupa de tiparele vremii sale si sa creeze exact ceea ce simte. Imaginatia sa debordanta si  stilul aparte in care si-a modelat proiectele au facut ca multe dintre acestea sa ajunga pe lista de patrimoniu mondial al UNESCO, printre acestea putand mentiona Casa Mila (1907), Parcul Guell (1900-1914) sau Palatul Guell (inceput in 1889). Toate aceste cladiri, ajunse azi monumente nationale sunt insa nimic fata de opera sa de capatai, proiectul Sagrada Familia. Din pacate, in 1926, cand Gaudi ajunsese deja la o varsta inaintata, un moment de fatala neatentie a curmat viata celebrului arhitect, care a ajuns sub rotile unui tramvai. In urma sa, Antonio Gaudi a lasat sute de schite si pagini de proiect pentru continuarea lucrului la Sagrada Familia, multe fiind din pacate distruse in razboiul civil din 1936.

Despre Sagrada Familia

Pentru a intelege magnitudinea proiectului imaginat de Gaudi ar trebui sa va spun faptul ca la finalizare, catedrala va avea nu mai putin de 18 turnuri de varii inaltimi reprezentand cei 12 apostolii, pe cei 4 evanghelisti, pe Sfanta Fecioara dar si pe Mantuitor (turnul cel mai inalt), inaltimea maxima fiind de 170 de metri.

Papa Benedict XVI in Sagrada Familia, sfintiind asezamantul si rugandu-se pentru Antonio Gaudi.

Insa nu putini au fost aceia care au comentat ca o asemenea constructie nu are cum sa reziste si ca Gaudi a fortat limitele arhitecturii si ale matematicii in nebunia sa. Ei bine, arhitectul, de altfel inmormantat in cripta catedralei, a reusit sa le demonstreze contrariu intreaga catedrala fiind un exemplu al modului in care mintea umana si credinta in Dumnezeu pot ridica minuni dincolo de orice imaginatie.

La momentul inceperii constructiei, finantata pana in ziua de azi doar din donatii si din taxele de acces ale turistilor, se estima ca ridicarea cladirii va dura pe putin cateva secole, insa Gaudi, constient ca nu va apuca ziua in care isi va vedea opera finalizata, raspundea invariabil „clientul meu nu se grabeste”. Acum insa, folosind cele mai moderne metode de constructie, catedrala, al carei acoperis central a fost finalizat abia in anul 2000, va fi terminata in 2026, la 100 de ani de la moartea arhitectului ei.

sagrada familia fata modernizata” alt=”” width=”614″ height=”349″ />

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.