Rolul tatalui in viata nou-nascutului

Rolul tataluiNasterea unui copil este un eveniment cu un impact emotional puternic, care nu prespune doar sentimente pozitive, ci si stari sufletesti contradictorii sau greu de acceptat. Acest lucru e valabil pentru ambii parinti.

Uneori, tatal poate simti un oarecare discomfort, ce vine o data cu acceptul de a imparti cu mama treburile legate de ingrijirea copilului. Cu timpul, acest lucru se poate dovedi exagerat, si nu prea placut pentru partenera. Se intampla ca tatal sa ia locul mamicii in ceea ce priveste responsabilitatile fata de copil. Ba mai mult de atat, incepe sa-i acorde prea multa atentie copilului, sa fie prea grijuliu cu el, iar atentia ce ar trebui sa fie acordata si partenerei, se diminueaza vizibil. Prin urmare, copilul devine subiectul principal, ceea ce e normal, mai ales fiind primul nou-nascut, dar relatia dintre el si ea devine distanta.

Acest comportament poate avea mai multe cauze. Poate fi vorba de un sentiment de vinovatie pe care o ascunde tatal. E foarte greu pentru el, sa admita chiar si pentru el insusi, ca nu se simte bine in noua relatie – se poate simti dat la o parte, avand impresia ca partenera nu isi mai manifesta aceleasi sentimente ca inainte fata de el, noul nascut luand-i locul la acest capitol.

Se poate intampla sa-l vada pe copil ca un rival. In acest caz, grija exagerata pe care o manifesta fata de micut ii permite sa se apere de aceste sentimente neplacute si sa-si atenueze sentimentul de vinovatie.

Venirea pe lume a unui copil poate sa reactiveze la tata vechea teama de a fi abandonat si situatiile conflictuale avute cu parintii sau fratii. Acest lucru se poate ivi si din cauza fricii ce ia nastere o data cu nasterea copilului, mai exact il poate speria gandul ca partenera nu va mai avea timp liber, pe care sa-l imparta cu el.

O alta cauza consta in dorinta de a fi un ʺtata bunʺ. E normal ca pe de-o parte, acesta sa fie din ce in ce mai atasat de copil, iar pe de alta, sa faca eforturi pentru a se dovedi la inaltimea situatiei.

Tatal are nevoie de o perioada pentru a se obisnui cu noua situatie. Se intampla, ca unii tati sa isi aminteasca de anumite situatii neplacute din familia lui, in care resimtea lipsa de afectivitate din partea parintilor, din cauza venirii pe lume a fratiorului mai mic.

Un tata extrem de protector poate copia, in mod inconstient, atitudinea propriului sau parinte, sa fie foarte afectuos  sau sa incerce sa ʺcompensezeʺ lipsa de atentie.  Chiar fara sa-si dea seama, barbatul este putin invidios pe femeie, pentru capacitatea de a procrea si pentru experienta maternitatii.

Comportandu-se ca o mamica, face deci o tentativa inconstienta de a se lupta cu aceasta problema psihologica.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.