Resveratrolul si culesul viei

Deoarece bolile cardiovasculare se numara printre principalele cauze de deces, interesul stiintei s-a indreptat catre substantele active care protejeaza sanatatea inimii. Unul dintre compusii cei mai promitatori din ultimii ani este resveratrolul, care este o componenta naturala a unor legume si fructe. Acesta poate fi gasit in alune, cacao, dar cea mai cunoscuta sursa este vinul rosu, deoarece pielea strugurilor rosii este una dintre cele mai bogate surse ale sale.

Se stia deja ca resveratrolul este de mare ajutor pentru sanatatea inimii, insa un studiu realizat in Spania a ajuns la concluzii uimitoare. La studiu au luat parte persoane cu un risc crescut de a dobandi boli cardiovasculare (de ex. din cauza diabetului zaharat sau a nivelului ridicat de colesterol). Subiectii au fost impartiti in doua grupuri, un grup a primit placebo, fara substante active, al doilea grup a primit un supliment alimentar pe baza de struguri, bogat in resveratrol, iar al treilea, acelasi supliment, dar fara resveratrol, pe langa tratamentul adecvat pe care il urmau (de ex. tratamentul pentru a reduce nivelul zaharului din sange sau al colesterolului).

Subiectii au fost monitorizati timp de un an, iar rezultatele i-au surprins chiar si pe medici. In cazul persoanelor examinate care au primit suplimentul alimentar ce continea resveratrol, valorile rezultatelor in ceea ce priveste inflamatia si ateroscleroza, erau semnificativ mai mici, raportat fata de cele obtinute la grupul de control, ceea ce arata ca, pentru acestia, riscul bolilor cardiovasculare a scazut. Si toate acestea rezultate au fost obtinute fara sa existe efecte secundare! Acest studiu demonstreaza ca suplimentele alimentare in care se gaseste si resveratrol pot avea, de asemenea, un rol recunoscut in terapiile pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

O alta concluzie, face legatura dintre modul cum resveratrolul este introdus in organism si eficienta acestuia. Se pare ca resveratrolul poate fi asimilat cel mai bine absorbit din fructe si vin, dar este extrem de dificil de a procura intreaga cantitate necesara prin consumarea acestora. In suplimentele alimentare moderne, resveratrolul este inglobat „intr-o stare apropiata de cea naturala” nu ca o substanta de sine statatoare, de exemplu, impreuna cu samburii de struguri, ceea ce ajuta la cresterea eficientei absorbtiei.

Exista o serie de studii pe animale, ce au ajuns la concluzia ca subiectii ce au primit o dieta cu un continut ridicat de calorii, bogata in grasimi (alimentatie nesanatoasa) si in scelasi timp suplimentata cu resveratrol au trait mai mult decat animalele ce au primit o dieta bogata in calorii, dar fara un surplus de resveratrol (un regim alimentar obisnuit).

O alimentatie bogata in resveratrol nu numai ca a avut o influenta directa asupra duratei de viata, indirect a redus in mod eficient consecintele unei astfel de diete (nesanatoase), cum ar fi aparitia steatozei hepatice (ficatului gras) sau a diabetului zaharat. Acesta este si efectul ce poate fi observat la francezi, unde numarul celor care sufera de boli cardiovasculare este mult mai coborat, chiar daca acesti au un regim alimentar, bogat in grasimi saturate, resveratrolul din vin avand rolul de protector al sistemului circulator.

In acest articol au fost pomenite doar cateva studii, care sustin impactul benefic asupra sanatatii sistemului cardiovascular a consumului de resveratrol, dar mai exista si multe alte studii.

Daca doresti sa faci ceva pentru a proteja inima, ar trebui sa iei in calcul si consumul unei cantitati suplimentare de resveratrol, pe langa un regim alimentar echilibrat! O solutie ar fi consumul unui produs fabricat in SUA sub brandul Calivita, de o calitate garantata, Resveratrol PLUS, ceea ce va acoperi necesarul de resveratrol conform studiului spaniol recent!

Sursa: Revista CaliNews

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *