Profeţia auto-îndeplinită

Efectul PygmalionO profetie autoindeplinita este o credinta care devine adevarata deoarece te comporti ca si cum ar fi deja adevarata!

– functioneaza cam asa: Crezi despre tine ca esti incapabil sa ai succes profesional, nu vei „urca treptele” ce ti se ivesc in cale din neincredere in propriile forte, prin urmare, nu vei dobandi succesul!

  • Exemplu: Cand mergi la o petrecere unde nu cunosti pe nimeni si crezi ca nu vei face o impresie buna sau esti ingrijorat ca nu vei avea  cu cine sa vorbesti, te vei comporta cel mai probabil inadecvat, te vei simti anxios si stanjenit. Persoanele din jurul tau nu vor interactiona cu tine sau vor interactiona dar cu putin entuziasm, ignorandu-te. Feedback-ul primit din partea celorlalti va reintari convingerea ca nu poti interactiona cu persoane necunoscute si ca nu esti sociabil.

Etichetarea negativa a altei persoane o va impovara cu responsabilitatea de a demonstra contrariul si data fiind presiunea resimtita de aceasta, aproape intotdeauna va da gres.

  • Exemplu: Omul care se pricepea sa manuiasca o unelta va deveni neindemanatic ca urmare a etichetei prost acordate; Desi stie despre el ca nu este neindemanatic, va incerca sa pluseze in activitate sau va incetini ritmul de lucru cu unealta respectiva din cauza presiunii, va gestiona cu greu emotiile, frustrarea intra in peisaj, vor aparea la orizont si gandurile disfunctionale si iata cum profetia se indeplineste! Omul chiar devine neindemanatic!

Etichetarea pozitiva face minuni!

  • Atribuie-i copilului tau eticheta de copil descurcaret si vei vedea stradaniile lui de a-si pastra titulatura, astfel capatand abilitati pentru rezolvarea diverselor probleme.

Robert Rosenthal a adus in atentia publicului un tip puternic de profetie auto-indeplinita intr-un experiment clasic despre asteptarile profesorilor.

Intr-o scoala gimnaziala, cercetatorii au ales aleatoriu cativa copii si le-au comunicat profesorilor acestora ca respectivii copii au un IQ mult peste medie, deci sa se astepte numai la lucruri grozave de la ei. Dupa numai un an performantele scolare ale copiilor prezentati drept genii s-au imbunatatit uimitor de mult, acestia fiind acum cei mai buni copii din scoala.

Asta s-a intamplat deoarece atunci cand li s-a comunicat faptul ca acesti copii sunt foarte buni, prin comportamentul lor profesorii au facilitat reusitele copiilor respectivi. Le-au acordat mai multa atentie, i-au incurajat mai mult si prin semnale constiente sau inconstiente le-au transmis mesajul ca au incredere in potentialul lor, ca sunt facuti pentru succes. Ideea e ca acesti elevi s-au descurcat mai bine doar pentru ca asta se astepta de la ei.

Acest fenomen se mai numeste si Efectul Pygmalion – mitul grecesc spune ca Pygmalion era un rege din Cipru, deznadajduit ca nu gasea o femeie asa cum isi dorea, hotaraste ca nu se va casatori niciodata si incepe sa sculpteze in fildes idealul sau feminin. Statuia iesita din mainile lui e atat de frumoasa, perfecta in viziunea lui Pygmalion, prin urmare acesta se indragosteste de ea. O numeste Galatea. Pygmalion o roaga cu foc pe Afrodita, zeita Iubirii, sa ii aduca pe cineva la fel de minunat. Rugile si pasiunea cu care Pygmalion se indragostise de Galatea o impresioneaza pe zeita, care ii da viata statuii.

Psihoterapeut Loredana Dobre

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.