Prajitura cu lamaie si branza

Ce poate fi mai placut, acum cand iarna ne bate la usa, decat sa citim o carte buna si sa savuram o prajitura delicoasa, inmiresmand intreaga casa cu parfumul lamaii? Va propun o prajitura italieneasca cu branza ricotta, acea branza care are un continut scazut de grasimi.

Ingrediente Prajitura cu lamaie si branza:

  • 400 grame de branza ricotta
  • 4 galbenusuri mari
  • 50 grame stafide
  • 100 grame zahar tos
  • 4 linguri brandy
  • 4 linguri gris
  • 4 linguri suc de lamaie
  • doua lingurite extract de vanilie
  • coaja rasa fin de la doua lamai
  • doua portocale
  • o lamaie
  • 4 linguri de marmelada de lamaie
  • o lingurita de unt

Timpul de preparare este de 40 de Prajitura cu lamaie si branzaminute, timpul de gatit este de 35-40 minute, iar racirea in jur de 60 de minute.

Se pun stafidele intr-un castronel, se adauga brandy-ul si se lasa la muiat in jur de 20 de minute sau pana ce majoritatea lichidului a fost absorbit.

Se incalzeste cuptorul la 180 grade. Se captuseste cu hartie pergament, unsa cu unt, fundul unei forme de copt cu fund neaderent, de preferat rotunda, cu un diamentru de 20 de centimetri. Se ung cu putin unt si marginile formei. Se presara o lingura de gris in forma, se intoarce si se inclina ca sa acopere uniform fundul si lateralele, apoi se scutura excesul de gris. Se pune forma deoparte.

Se pune branza ricotta intr-o sita fina si se paseaza intr-un castron. Se incorporeaza galbenusurile de ou, zaharul, sucul de lamaie, extractul de vanilie si restul de gris. Se adauga coaja rasa de lamaie si stafidele inmuiate in brandy.

Se toarna mixtura in forma pregatita si se netezeste la suprafata. Se coace 35-40 de minute sau pana cand suprafata este rumenita, iar marginile se desprind de forma. Se lasa sa se raceasca in cuptorul stins aproximativ 60 de minute, cu usa intredeschisa.

Pentru topping, se decojesc portocalele si lamaia, indepartand membrana cu membrana, apoi se taie feliute printre membrane. Se incalzeste marmelada foarte incet intr-o craticioara, pana se topeste.

Se scoate cu grija blatul din forma si se pune pe un platou. Se unge cu jumatate din marmelada topita. se aranjeaza deasupra feliutele de portocala si de lamaie si se  glazureaza cu restul de marmelada. Se lasa marmelada sa se intareasca inainte de a servi prajitura.

Aceasta prajitura este recomandata sa se serveasca in anotimpul rece, deoarece are un continut ridicat de vitamina C, care ne ajuta sa prevenim aparitia racelilor frecvente in acest sezon. Pentru cele care sunteti la dieta, vreau sa stiti ca din cantitatile prezentate, se obtin 8 portii, fiecare a cate 210 calorii; deci nu trebuie sa va ingrijorati.

POFTA BUNA !!!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *