Pesimitul: „da, dar…”

Pesimitul

  • Pesimistul este persoana care îşi structurează gandirea în mod sistematic întru emiterea cogniţiilor disfunctionale: gandurile negative automate sunt generate în majoritatea situaţiilor de viaţă, anticipează evenimente negative, are o atitudine resemnată, pentru că oricum…” bine n-are cum să fie”.
  • Pesimistul reuşeşte să-şi auto-inducă stări depresive, îi este teamă că dacă va gandii în termeni optimişti despre rezolvarea unei situaţii şi nu se va întampla aşa cum a previzionat, va suferii foarte tare, prin urmare, alege gandul cel mai negativ pentru a evita o eventuală dezamagire.

În cazul în care un eveniment fericit are loc în viaţa pesimistului, aproape că din inerţie, acesta va enunţa un „ da, dar….” anuland bucuria şi întunecand imaginea a ceva ce în realitate este fără de cusur.

  • Puntea dintre pesimism şi optimism este realismul. Pentru ca pesimistul să se transforme măcar într-o persoană realistă, obiectivă, este nevoie de constientizarea gandurilor negative automate, de decriptarea lor şi de găsirea unor alternative realiste. Pentru asta este nevoie de voinţă, educaţie şi auto-control.

Conform Dex-ului,

PESIMÍSM s. n. Atitudine a omului care privește cu neîncredere viața și pe semenii săi și care consideră că toate situațiile au un deznodământ fatal; concepție filozofică, opusă optimismului, potrivit căreia răul, iluzia, suferința predomina în lume și nu pot fi înlăturate, fiindu-i inerente. ♦ Sentiment de tristețe, de amărăciune și de neliniște; stare sufletească de deprimare.

Psihoterapeut Loredana Dobre

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.