Patchwork un nou stil. Ce este si de unde vine patchwork-ul

Patchwork-ul este o tehnica de cusut prin care se unesc diferite piese de material textil pentru a obtine diverse obiecte decorative, cum ar fi cuverturi, fete de perna, pleduri etc.

Tehnica a devenit traditionala in Statele Unite, unde este considerat ceva cu totul deosebit sa oferi astfel de obiecte decorative unicat cu ocazia nuntilor, botezurilor sau a altor evenimente speciale.

Treptat, patchwork-ul a devenit un hobby pentru femei din multe parti ale lumii, iar pentru unele dintre doamne, chiar o meserie. Mai mult decat atat, in America si Europa se organizeaza festivaluri si expozitii, la care participa artisti cunoscuti, producatori de materiale pentru patchwork, precum si numerosi pasionati.

De ce avem nevoie pentru a confectiona un patchwork

Cel mai important lucru atunci cand vorbim despre realizarea unui patchwork este sa dai frau liber imaginatiei. Alegerea unor materialepotrivite este si ea esentiala, pentru ca un patchwork de calitate presupune imbinarea unor tesaturi de calitate (rezistenta materialelor si a culorilor, senzatia oferita la atingere etc.)

Apoi, daca ne referim la imprimeuri (materialele imprimate fiind, de regula, preferate pentru patchwork), este foarte important ca diferitele bucati de material sa ne inspire si sa se armonizeze in realizarea unui tot unitar.

fotoliu cusut in stil patchwork

Dimensiunile si formele patch-urilor (petece) pot diferi pentru realizarea unor modele mai spectaculoase. Totul este ca “dezordinea” sa fie controlata de un simt estetic mereu prezent ! Imaginatia ne poate purta foarte departe, dar, ca in orice act de creatie, trebuie respectate si cateva reguli (tehnici). Altfel, ne putem trezi la final in fata unor modele disproportionate sau rudimentar finisate.

Tehnici de patchwork

  • Se realizeaza un desen cu modelul dorit, in marime naturala. Desenul se imparte in mai multe blocuri, care la randul lor, vor fi impartite in segmente mai mici, corespunzatoare fiecarui element din desen.
  • Se evalueaza cantitatea de tesatura necesara si se taie piesele de material (dupa ce au fost bine calcate in prealabil!)
  • Cusaturile se fac cu o rezerva de 0.75cm, pentru ca produsul final sa corespunda dimensiunii din desen.
  • Dupa coaserea fiecarui element, se calca din nou materialul pentru aplatizarea rezervelor de coasere.

Tehnica patchwork

Resurse de patchwork pentru initiati si neinitiati

Oricine este atras de patchwork gaseste resurse numeroase pe Internet, iar materialele pentru patchwork abunda si ele in magazinele online de tesaturi textile. Fabrix.ro, de exemplu, este un butic unde gasiti deopotriva materiale pentru patchwork si tutoriale (in sectiunea Blog). La o privire mai atenta, veti observa ca toata oferta de materiale textile de pe acest site este parca anume conceputa pentru pasionatii de patchwork!

Apoi, cei de la cusutsibrodat.ro vin in intampinarea “aspirantilor” cu cursuri de patchwork si masini de cusut (in cazul in care nu aveti deja).

Tot ce aveti de facut este sa indrazniti sa faceti primul pas catre patchwork. Pasionatii sustin ca patchwork-ul va face urmatorii pasi catre voi!

Sursa: Coment.ro

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.