Parerea mea despre Scorul Apgar

testul apgarM-am gandit azi sa incep discutia despre scorul Apgar fiind primul test al nou-nascutului care are loc imediat dupa nasterea copilului in sala de nasteri.

Acest test a fost conceput pentru a evalua rapid conditia fizica a nou-nascutului imediat dupa nastere si pentru a determina orice nevoie imediata de ingrijire medicala de urgenta.

Desi metodologia dupa care se stabileste scorul Apgar a fost dezvoltat in 1952 de catre un anestezist numit Virginia Apgar, este posibil sa fi auzit, de asemenea, referirea la un acronim pentru: Activitate, Puls, Grimasa, Aspect si Respiratie.

Eu am nascut acum 17 ani, o fetita prematura, la 7 luni de sarcina, cu greutatea de 2.300 kg si scorul Apgar 7 datorita tocmai faptului ca era un bebelus nascut prematur dar totusi sanatos. Un bebelus care are punctajul de 7 sau mai mare la testarea la 1 minut dupa nastere este in general considerat sanatos. Dar totusi am fost speriata si panicata la nastere, cu toate ca mi s-a explicat in mare parte ce inseamna nasterea prematura si acest scor Apgar, ca toate mamicile in devenire ne dorim un copil frumos, gras si sanatos, dar se intampla si evenimente neprevazute.

Fetita mea nu a avut capacitatea pulmonara dezvoltata normal, asa se intampla cu toti bebelusi nascuti prematuri, a trebuit sa stea la incubator aproximativ 3 zile, ceea ce m-a speriat si mai tare, dar cautand date, explicatii si sfaturile medicilor, sprijinul sotului si a familiei, binenteles a mamicilor, am trecut mai usor peste aceasta etapa.

La 5 minute dupa nastere, punctajul Apgar este recalculat, iar daca punctajul copilului tau nu s-a imbunatatit la 7 sau mai mare, sau exista alte preocupari, medicii si asistentele medicale pot continua orice alte ingrijiri medicale sunt necesare si vor monitoriza cu atentie copilul.

Este sau nu  important pentru noii parinti sa tinem minte punctajul obtinut de bebelusii nostri dupa nastere? Testul a fost conceput pentru a ajuta medicii sa evalueze conditia fizica a nou-nascutului, astfel incat acestia ar putea determina rapid daca copilul are nevoie de ingrijire medicala imediata. Acesta nu a fost conceput pentru a prezice sanatatea unui copil pe termen lung, comportamentul, statutul intelectual, sau ce va deveni. Putini copii au punctajul de 10 perfect, si copiii perfect sanatosi, uneori, au un punctaj mai mic decat de obicei, in special in primele cateva minute dupa nastere.

Desi au trecut 17 ani de cand am nascut si azi mai retraiesc emotiile si tensiunea de la nastere. Frumoase momente si clipe pe care le traiesti o data in viata cu toata familia alaturi.

Daca medicul este preocupat de punctajul copilului, el sau ea va va anunta si va va explica starea copilului, care ar putea fi cauza problemei, daca este cazul, si care va fi tratamentul aplicat. De cele mai multe ori, cei mai multi copii se descurca foarte bine, asa ca relaxaza-te si bucura-te de acest moment!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.