Panica… numarul de spermatozoizi este in scadere !!!

preoductia de spermatozoiziCercetarile stiintifice arata ca producerea de spermatozoizi la barbatii din tarile industrializate s-a redus considerabil in ultimii 20-30 de ani, cu circa 30-50%. Nu mai functioneaza barbatii cum trebuie? Exista o discutie aprinsa cu privire la rolul stresului si al toxinelor din mediu in acest fenomen. Totusi, daca nu gasim cauza scaderii fertilitatii masculine, viitorul speciei umane poate fi afectat grav.

Potrivit cercetatorilor, statisticile sunt ingrijoratoare. Daca femeile produc un singur ovul pe luna, barbatii produc continuu spermatozoizi. Numarul lor mare asigura o probabilitate mai ridicata de a avea loc fecundarea, intrucat majoritatea spermatozoizilor mor inainte sa ajunga la ovul, dupa actul sexual.

Daca barbatul are mai putin de 20 milioane de spermatozoizi pe mililitru, sansele sale de a deveni tata sunt reduse dramatic. Din fericire, lucrurile nu stau asa in tarile industrializate, in care rata sterilitatii masculine este in prezent de circa 8-11% din populatie. Dar tendinta este alarmanta, iar savantii efectueaza noi cercetari asupra cauzelor ei.

Va fi pamantul populat doar de femei?

Scaderea numarului de spermatozoizi la barbatii din intreaga lume necesita desfasurarea unor cercetari consistente. Unii savanti cred ca stresul mediului de munca modern are un efect negativ puternic asupra producerii de spermatozoizi.

Dar opinia stiintifica se concentreaza tot mai mult asupra asa-numitelor toxine din mediu ca fiind principalii vinovati. Printre altele, s-a stabilit ca muncitorii agricoli care lucreaza pe diferite plantatii, au o fertilitate mult mai scazuta. Unele studii ulterioare au aratat existenta unui fenomen similar la barbatii ce locuiesc zonele puternic poluate de dejectii industriale.

In toate aceste cazuri, au fost implicate substante chimice ale caror efecte sunt similare cu cele ale estrogenului, hormonul sexual feminin. Pana acum s-au putut identifica 50 de astfel de substante, produse in principal prin fabricare industriala si care apar de asemenea ca aditivi sau substante auxiliare, numite si plasticizanti, in multe produse sintetice, cum ar fi detergentii pentru rufe. In prezent se efectueaza cercetari pentru a se afla daca contactul continuu cu acesti pseudoestrogeni este raspunzator pentru reducerea populatiei de spermatozoizi la barabti.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.