Oraselul care isi produce singur fructele si legumele

gradina din oras

Gradina din oras

Am citit astazi ca exista un orasel din Marea Britanie, unde locuitorii isi produc singuri toate legumele si fructele necesare locuitorilor sai. Efectul secundar a fost ca viata comunitatii sa imbunatatit iar rata criminalitatii sa redus semnificativ.

Totul se datoreaza programului Incredibil de comestibil (Incredible Edible),  demarat de o bunicuta cu 10 nepoti, Mary Clear si  o fosta proprietara de restaurant Pam Warhurst. Cele doua femei au avut in comun visul de a face din orasul Tormorden primul oras din Marea Britanie complet independent din punct de vedere alimentar. Visul lor a prins contur si in scrut timp sa realizat, astfel acum oraselul satisface necesarul de produse alimentare pentru localnicii care le doresc.

Cand au gandit si demarat acest program cu un concept atat de simplu nimeni nu putea sa se gandeasca ca oraselul lor va deveni unul dintre modelele cele mai inspiratoare si autosustenabile pentru viitor.

In apropierea cladirilor publice, campusurilor universitare, a parcarilor de supermarket si in alte locatii in care nu te-ai putea gandi ca ar putea fi facute gradini poti gasi legume proaspete, verdeturi suculente si fructe gustoase fiind  toate disponibile oricand si oricui le doreste.

In afara de micile gradini in cadrul programului au fost incluse si 70 de terenuri agricole mari din jurul orasului, pe care sunt cultivate zmeura, coacaze negre si rosii, capsuni, caise, cirese, mere, fasole, mazare,  menta, rozmarin, cimbru, fenel, cartofi, varza creata, morcovi, ceapa, laptuci,  legume, verdeturi si multe alte plante necesare unei alimentatii echilibrate.

Pe langa faptul ca locuitorii au inceput sa iubeasca gradinaritul, unii chiar facand o pasiune din asta, au un respect fata de acest sistem si nu abuzeaza de el. ”Daca ai o fasie de teren de pe marginea drumului, care a fost folosita ca groapa de gunoi si o transformi intr-un loc plin de verdeturi si arbori fructiferi, oamenii vor avea grija de ea si nu o vor vandaliza. Eu cred ca suntem conditionati sa nu ne batem joc de hrana”, a spus Warhurst, raspunzand la temerea ca oferirea de fructe si legume in mod gratuit ar putea avea ca efect abuzul si furtul.

Din contra, autoritatile au observat ca programul Incredibil de comestibil a avut un efect chiar opus, relatiile in cadrul comunitatii locale s-au imbunatati, rata criminalitatii a scazut din ce in ce mai mult. De fapt programul sa dovedit a fi atat de bun, incat numeroase alte comunitati, atat din Marea Britanie, cat si din alte state au devenit interesate de a lansa propriului lor program de gradini publice comunitare.

Pe langa langa faptul ca a dezvoltat sentimentul de comunitate si a redus criminalitatea, Incredibil de comestibil a determinat un sentiment de respect si aprecierii fata de hrana si modul in care este aceasta produsa, precum si cresterea interesului pentru producerea acesteia in randurile noii generatii, ceea ce il face obiectul invidiei pentru multe comunitati progresiste din intreaga lume.

Articol realizat dupa ce am citit http://viataverdeviu.ro/incredibil-de-comestibil-oraselul-autonom/

Sursa: http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2072383/Eccentric-town-Todmorden-growing-ALL-veg.html

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.