Obiective turistice din Dublin

      Încântătoare şi plină de surprize, Dublin este una dintre cele mai vechi oraşe din Europa. Orasul Dublin a devenit în zilele noastre una dintre cele mai populare destinaţii turistice din Europa. În fiecare an, milioane de turişti îi vizitează faimoasele pub-uri şi se îmbracă în verde pentru a sărbători ziua Sf. Patrick. Pe lângă faptul că îşi păstrează charmul cultural şi istoric , Dublin pune la dispoziţie baruri trendy, restaurante elegante şi cu stil, magazine cosmopolitane şi hoteluri.

Se spune că numele englezesc Dublin este derivat de la numele irlandez Dubh Linn, care înseamnă baltă neagră. Totuşi, mulţi istorici nu agreează acestă etimologie fiindcă numele contemporan irlandez a oraşului este Baile Átha Cliath, nu Dubh Linn.

Uşor de explorat pe picioare, centrul din Dublin prezintă o bogăţie uluitoare de monumente istorice, de la catedralele antice, la gratioasele clădiri georgiene, ecouri ale vremurilor trecute. Există numeroase atracţii turistice pe ambele maluri ale Râului Liffey, pornind de la temniţele şi măreţele castele, până la traseele literare ce conduc vizitatorii către locurile unde s-au nascut celebri poeţi şi scriitori irlandezi.

   Castelul Dublin a fost construit în 1204 de regele John care şi-a dorit o fortăreaţă pentru administrarea şi apărarea oraşului. În ciuda rolului său, castelul nu a avut de înfruntat atacuri majore, ci doar câteva revolte minore în 1916. În urma incendiului din 1684, castelul a fost distrus în mare parte, din structura originală rămănând doar turnul Norman.

Castelul poate fi vizitat în fiecare zi, de luni – sâmbătă, între orele 10.00 – 16.45, şi duminica, între orele 12.00 – 16.45. Accesul este gratuit în prima zi de miercuri a fiecărui lunii. Preţul unui bilet este de 4.50 euro adulţi, studenţi 3.50 euro şi copii sub 12 ani 2 euro.

   Biblioteca Chester Beatty găzduieşte o colecţie unică de papirusuri vechi, cărţi rare, manuscrise foarte valoroase, multe vechi de sute de ani, colecţii de imagini şi publicaţii irlandeze, opere de artă chineze, japoneze, indiene şi câteva texte biblice şi scrieri creştine. Biblioteca conţine, de asemenea, una dintre cele mai bogate colecţii de gravuri şi cărţi tipărite din lume. Biblioteca este situată în interiorul castelului Dublin.

     Catedrala Sf. Patrick este dedicată Patronului Sfânt al Irlandei, este cea mai mare catedrală din ţară şi Catedrala Naţională a Bisericii Irlandei. Sf. Patrick este cel care a adus creştinismul în Irlanda iar actuala clădire a fost construita in 1220.

Astăzi Catedrala este deschisă pentru toţi oamenii pe post de locaţie arhitecturală şi turistică, dar încă se foloseşte în principal pentru slujbe religioase. Catedrala poate fi vizitată în fiecare zi, între orele 9.00 – 17. 30 (martie – octombrie), luni – vineri 9.00 – 17.00 şi duminică 9.00 – 15.00 (noiembrie – februarie). Preţul unui bilet este de 5.50 euro adulţi, studenţi 4.50 euro şi familii cu 4 membrii 15 euro.

    General Post Office este cea mai importantă clădire de pe strada O'Connell (principala stradă a capitalei) şi este sediul poştei irlandeze. Construită între anii 1815 – 1818, clădirea are o arhitectură georgiană şi a jucat un rol important în istoria irlandezilor. Deşi acum funcţionează ca oficiu poştal, interiorul clădirii aminteşte de trecutul glorios prin placa Proclamaţiei Republicii Irlandeze ce este atârnată în hol.

    Parcul Phoenix se află la 3 km de centrul oraşului şi este o oază de linişte în mijlocul unui oraş agitat. Cel mai mare parc urban din Europa, are gradini superbe, pline cu flori, lacuri şi peluze verzi. Parcul este frecventat de fanii jogging-ului, de îndrăgostiţii care adoră plimbările lungi şi de copiii care se pot juca în voie aici.

   Muzeul National al Irlandei este locul în care sunt adunate cele mai importante comori din istoria Irlandei. Aici puteţi admira bijuterii din secolul VIII, antichităţi medievale: broşa Tara, potirul Ardagh, Crucea Cong din secolul XII, despre care se crede ca are fragmente din crucea pe care a fost răstignit Iisus.

Muzeul este deschis de marti pana sambata, între orele 10 :00 – 17 :00 şi duminica, între orele 14 :00 – 17 :00. Accesul este gratuit.

    City Hall.Cu vedere spre Liffey de deasupra la Cork Hill in capatul Parliament Street, Primaria orasului Dublin se afla intr-o cladire Georgiana construita intre 1769 si 1779. Cladirea a fost proiectata de Thomas Cooley. 12 coloane incercuie rotunda centrala, care are podea mozaic si 12 fresci cu legende irlandeze istorice.

   Festivalul Bloomsday celebrează viaţa şi operele autorului irlandez James Joyce. În fiecare an, pe 16 iunie, fanii lui James Joyce participă la evenimentele data în cinstea acestuia. Festivalul comemorează capodopera sa, Ulysses şi organizează show-uri live cu muzică şi dans, scenete de teatru şi vizite în locurile unde a copilărit şi trait scriitorul.
Intrarea şi vizitarea clădirii costă 4 euro. În clădire se află şi un centru turistic cu prezentari multimedia pentru istoria de 1000de ani a oraşului.

   Dublin Toy and Train Fair este un eveniment destinat atât copiilor, cât şi adultilor. În fiecare an, în lunile februarie, mai, septembrie şi noiembrie, în incinta castelului Clontarf, peste 70 de reprezentanti din Irlanda şi Anglia prezintă cele mai noi modele de trenuleţe electrice.

   Distileria Old Jameson

Localizată în inima Dublin-ului, Distileria Old Jameson concentrează esenţa Irlandei. Acest muzeu ilustrează istoria whiskey-ului irlandez, numit în irlandeză uisce beatha (apa vietii), iar ghizii experţi vor răspunde la orice întrebări pe care iubitorii de whiskey le pot avea. Vizitatorii pot lua parte la o degustare de whiskey la bar, dupa ce fac turul şi încearcă whiskey-uri irlandeze, scoţiene şi americane.

   Trinity College a fost înfiinţat în 1592 de regina Elisabeta I pentru a civiliza Dublin, iar astăzi rămâne cel mai vechi şi mai faimos centru universitar al Irlandei. Campusul său trebuie neapărat vizitat, pe teritoriul universităţii vei descoperi numeroase clădiri din secolele XVIII si XIX.etc

Sursă: http://www.visitdublin.com/See_and_Do/Beyond_the_City

Comments (1)
  1. Florin 18 martie 2013

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.