O vacanţă în Crimeea

       Crimeea este numele peninsulei cu formă de diamant, care străluceşte în apele Mării Negre. Crimeea este cel mai fascinant colţ al Ucrainei, cu cele mai variate peisaje şi climă, ce ascunde istorii şi mistere nebănuite.

Nordul peninsulei este dominat de stepe având clima temperat continentală, iar la sud munţii Crimeei prăbuşiţi în Marea Neagra asigură un climat mediteranean şi oferă un peisaj salbatic.

      Sezonul turistic principal se desfăşoară oficial în lunile, iulie şi august cu o temperatura medie intre 24-27 grade Celsius, când se înregistrează cel mai mare aflux de turişti. Dar asta nu însemnă deloc că nu trebuie să mergeţi şi în alte perioade calendaristice, ba din contra.

     Crimeea este deopotrivă, patrie şi rană sângerând nostalgii în sufletul oricărui tătar. Crimeea este loc de reculegere şi pelerinaj. Şi nu în ultimul rând, Crimeea adăposteşte staţiunea balneară unde Puterile Lumii au hotărât soarta României, aruncându-ne ţara în cei 45 de ani de comunism.

     Frumoasa peninsulă a servit sute de ani drept loc de promenadă pentru aristocraţia rusă, generaţii întregi de ţari poposind sezonier aici, departe de asprimea iernii ruseşti, pentru o desfătare şi recuperare inedită. Chiar dacă Stalin a hotărât că peninsula stâncoasă face parte din noua Republică Sovietică Federativă Ucraineană, Crimeea nu şi-a schimbat aerul cosmopolit, de adevărată Poartă a Orientului şi loc de trai în relativă linişte şi armonie pentru diferitele seminţii care o populează.

Atracţii turistice din Crimeea

     Una din principalele atracţii ale Crimeei o reprezintă staţiunile balneare, încă de-acum 100 de ani oamenii vin la statiunile din Crimeea în speranţă că tratamentul primit şi clima binecuvântată îi va ajuta să-şi revină dintr-o varietate de boli, fiind în căutare de asemenea locuri de relaxare şi vacanţă. Crimeea are tratamente medicale ce se bazează în mare parte pe folosirea apelor minerale, noroiului medicinal, plajelor, razelor de soare, aerului de munte şi alte resurse naturale şi climatice.

     Staţiunile din Crimeea oferă posibilităţi de distracţie pentru toate gusturile, în timpul sezonului de vară vizitatorii se vor bucura şi vor participa la numeroase festivaluri, concursuri şi competiţii sportive.

Yalta este cea mai populară staţiune din Ucraina, cunoscută în întreaga lume. Centrul zonei statiunei, se întinde de-a lungul mării mai mult de 70 km – de la Gurzuf pina la Foros. Muntii protejeaza statiunile litoralului sudic, de vânturile nordice reci. În iulie, cea mai calda luna – temperatura medie de 24 ° C, temperatura medie in luna februarie, cea mai rece lună – 4 ° C.

Sevastopol. Traducerea din greceşte a numelui Sevastopol înseamnă „Oraşul demn de glorie”. Oraşul se află în extremitatea sud-vestica a Peninsulei Crimeea, unde ţârmul este tăiat de zece golfuri. Cu câteva mii de ani în urmă, aici au locuit triburile tavr, skif şi sarmat. Tot în acest loc, vechile colonii greceşti din oraşul Heraclea au fondat oraşul Hersonesus – „oraşul-stat”, care a existat acum două mii de ani şi care a jucat un rol foarte important în istoria politică şi economică a Mării Negre. Astăzi, povestea acelui oraş antic o mai spun doar monumentele şi exponatele din muzeul-rezervaţie Hersonesus. Tot în Sevastopol a avut loc unul dintre cele mai bine cunoscute războaie – Războiul Crimeei din anii 1854-1855. În desfăşurarea acelui război îsi găseşte semnificaţia denumirii de „oraş al gloriei”, datorită apărării de 349 de zile pe care au menţinut-o soldaţii ruşi, rezistând cu o voinţă de fier atacurilor anglo-franceze.

Feodosia. La fel ca majoritatea oraşelor din Crimeea, Feodosia, situat pe coasta de sud-est a Crimeei, este un oraş cu o istorie de peste 2500 de ani. Dată în care a fost construit este încă necunoscută, dar există dovezi care atestă că oraşul a fost fondat la începutul secolului 6 i.dH. de către coloniştii greci din Milet. Turiştii străini care se aventurează până aici, se vor întoarce cu siguranţă din nou! Feodosia este un oraş port, deschis tot anul; în timpul verii devine cea mai populară staţiune, cu plaje aurii şi curate, cu izvoare minerale şi băi cu namol.

Simferopol este cel mai mare oraş din Crimeea, fiind centrul politic şi economic al Republicii Autonome Crimeea. Bisericile vechi, parcurile întinse, străzile largi din centrul oraşului, Muzeul Rus de Drama şi clădirile stilate care datează de la începutul ultimului secol sunt doar cateva lucruri care pot fi admirate în acest oraş. Remarcabile sunt frumoasa clădire a Gării aflate în Piaţa Vokzalnaya, Moscheea Kebir-Jami, cea mai veche clădire din oraş, casa generalului M. Vorontsov, Muzeul de Arta etc. Simferopol are unul dintre cele mai mari aeroporturi internaţionale din Ucraina, fiind practic singura legatura aeriana cu exteriorul.

Sudak este un oraș în Republica Autonomă Crimeea din Ucraina, centru administrativ al raionului cu același nume. Este o importantă stațiune de pe litoralul de sud-est al peninsulei Crimeea, situat la poalele Munților Crimeii. Are cca 15 mii de locuitori. Orașul a fost fondat în anul 212. În perioada domniei împăratului bizantin Iustinian (sec.VI) la Sudak a fost construită o cetate. În sec. XII-XIV Sudakul este un important centru comercial. Între 1205 și 1365 a fost colonie venețiană, iar între 1365 și 1475 a fost în mîinile genovezilor, fiind apoi cucerit de otomani. La Sudak s-a pastrat o impunătoare fortăreață genoveză. Păstrându-şi caracteristica de staţiune liniştită, în ultimii ani, Sudak a atins cel mai modern nivel de divertisment. În camerele lux ale multor pensiuni private şi hoteluri, este uşor de a găsi tot comfortul modern.

Saki e cunoscut în special pentru marele sanatoriu care se află aici – băi cu nămol, masaje, efecte curative. În epoca sovietică, aici veneau ofiţerii de rang înalt. În ultimii ani au aparut hoteluri şi pensiuni noi.

Sursă: http://www.holidaysincrimea.com/

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.