Norvergia, Regatul Vikingilor

Norvergia este una dintre cele cinci ţări, situate în nordul continentului Europa. Se învecinează la est cu Suedia, Finlanda şi Rusia, la vest cu Marea Norvergiei şi Oceanul Atlantic, la nord cu Marea Barentes şi la sud cu Marea Nordului.

Istoria Norvegiei este foarte spectaculoasă datorită vikingilor care au cutreierat pe vestitele lor corăbii mările lumii. Spre mijlocul secolului IX existau aşezări ale vikingilor în insulele britanice şi în Islanda. O sută de ani mai târziu Erik cel Roşu i-a dus pe vikingi în Groenlanda, iar în jurul anului 1000, sub conducerea lui Leif Eriksson, vikingii au ajuns în America de Nord.

Clima este temperat oceanică, caldă în sud şi rece în nord. Datorită Curentului cald al Golfului, Norvergia are un climat mult mai blând decât Alaska, situat la aceeaşi latitudine. Temperaturile de-a lungul coastei Norvergiei sunt de 5-8oC.

norvegiaÎn Norvegia există sute de astfel de posibilităţi, cu ghizi bine informaţi care sunt nerăbdători să vă împărtăşească din cunoştinţele lor. Cel mai des întâlnit mod de vizitare a obiectivelor turistice în oraşele mari este turul oraşului în autobuz. Deoarece multe din oraşele norvegiene sunt situate pe coastă, această plimbare se poate face şi cu vaporaşul, la bordul căruia se află un ghid. În mai multe locuri există şi trenuleţe electrice care vă plimbă pe străzile oraşului. Acestea sunt foarte îndrăgite, mai ales de copii. Norvegia are o mulţime de biserici frumoase, multe construite din piatră. Dar cele mai cunoscute sunt bineînţeles bisericile din lemn. Există, o serie de fortăreţe, mai ales în oraşele mari. Norvegia are puţine castele în adevăratul sens al cuvântului, dar are numeroase conace deosebite. („Castelele” din poveştile populare norvegiene erau probabil casele mari ale fermierilor înstăriţi). Majoritatea clădirilor istorice pot fi vizitate, dar programul acestora poate diferi mult de la una la alta.Trasee turistice Norvegia

Norvegia mai este recunoscută şi pentru excelenţele sale preparate pe bază de produse proaspete, în special peşte. Puteţi găsi somon afumat, gravlaks (somon sărat) şi păstrăvi în majoritatea restaurantelor, dar puteţi mânca şi o bogată varietate de peşte proaspăt : cod, drac-de-mare, halibut. Heringii şi fructele de mare sunt şi ei foarte populari Dacă vă place carnea, nu ar trebui să părăsiţi Norvegia fără să fi gustat carne de ren, de elan, de cerb sau de cocoş de munte. Serviţi-o cu un sos de smântână – iar dacă adăugaţi şi un pahar de vin roşu de calitate, obţineţi o masă pe cinste.

Trasee turistice din Norvegia recomandate

 Natura impresionantă a țării este foarte importantă pentru turismul Norvegiei, întrucât ea atrage în fiecare an miii de turişti. Capul Nord și Fiordul Geiranger sunt printre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. Foarte apreciată este Norvegia și pentru posibilitatea practicării sporturilor de iarnă la înălțimi impresionante, precum şi pentru coasta de vest, Hurtigruten, numeroase croaziere fiind organizate în această zonă.

Fiordurile şi munţii

Vă recomandăm o excursie de 10 zile în jurul fiordurilor şi văilor minunate. Printre atracţiile turistice se numără romanticul Setesdal şi drumurile şerpuitoare dintre Haukeil şi Hardanger. Munţii se pot traversa între splendidul Hardangerfjord şi oraşul istoric Bergen şi între Bergen şi impresionantul Sognefjord.

Capul Vest

Un traseu care vă va plăcea. Hamar şi Lacul Mjøsa. Lillehammer, locul de desfăşurare a Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1994. Gudbrandsdalen, una din cele mai frumoase văi din Norvegia. Vågå şi Lom, cu bisericile lor medievale din lemn. Frumuseţea uluitoare a drumului spre Geiranger. Includeţi şi o abatere de la traseu până la Dalsnibba, situat la 1 494 metri faţă de nivelul mării. O excursie cu feribotul pe faimosul Geirangerfjord. Excursia durează minim o săptămână.

Traseu montan

Atracţiile de pe acest traseu includ: Kongsberg, cu vechile sale mine de argint. Bisericile din lemn de la Numedal. Muzeul în aer liber de la Fagernes. Drumul prin Jotunheimen, care urcă la 1 389 metri faţă de nivelul mării. Vă recomandăm cu căldură o excursie cu vaporul pe Lacul Gjende. Rezervaţi o săptămână pentru acest traseu.

Coasta de Sud şi Telemark

O excursie de-a lungul coastei de sud, până la Telemark, poate începe din Oslo, Larvik, Kristiansand, Stavanger sau Haugesund. Traseul urmează coasta, de la care vă puteţi abate pentru a vizita orăşele pitoreşti ce evocă atmosfera maritimă, pentru a vă bronza pe plajă sau a campa în locuri special amenajate. Acest traseu poate dura patru zile sau patru săptămâni, în funcţie de lungimea opririlor pe care le faceţi.

Pe crestele fiordurilor

Oraşul istoric Bergen. Drumurile înguste şi şerpuitoare înspre Sognefjord, cu vedere panoramică. Vechiul pod de piatră la nord de Vadheim. Lacul Jølster – luaţi-o pe drumul regional la sud de lac, pe la casa pictorului Nicolai Astrup, şi treceţi prin Fjærland. Våtedal, cu culmile sale muntoase. Aveţi nevoie de aproape o săptămână, fiindcă sunt multe de văzut.

Capul Nord

Pe acest traseu veţi vizita Oslo, capitala Norvegiei. După câteva ore de mers înspre nord veţi ajunge în pitorescul Gudbrandsdalen, apoi la Dovrefjell, situat la 1 026 metri faţă de nivelul mării, cel mai înalt punct al traseului. Ajungeţi apoi la Trondheim şi la catedrala sa magnifică. După care, traversaţi Cercul Arctic, la o altitudine de 692 metri. La sfârşitul călătoriei veţi ajunge la Capul Nord, cel mai nordic punct al Europei continentale. Această călătorie necesită cel puţin 10 zile.

Sursa: http://www.visitnorway.com/uk/About-Norway/Facts-about-Norway/

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.