Nevoile copilului satisfacute prin joc

Jocul este viata copilului, nevoia lui zilnica din momentul nasterii sale. Este prima etapa de invatare si activitate creativa. Copilul creste prin joc, dezvolta noi capacitati, capata experienta, isi cultiva spiritul de observatie, memoria si imaginatia si isi dezvolta gandirea.

De aceea, jocul trebuie considerat principalul vector al educatiei si nu un lux. Stramosii nostri au remarcat importanta jocului si a distractiei pentru marea lor valoare pedagogica. Stiinta moderna recunoaste, de asemenea, ca nevoi principale pentru dezvoltarea corecta a individului odihna si distractia.

Nevoia de creatienevoile copilului si jucariile

Creatia elibereaza si activeaza fortele motrice ale copilului. Incepe de la etapa observatiei simple a obiectelor si se sfarseste cu exprimarea conceptiilor pe care si le formeaza copilul despre lumea inconjuratoare. Copilul isi exprima aceasta conceptie prin reprezentarea sau copierea obiectelor, care de multe ori sunt greu de recunoscut, in desenele sau in celelalte creatii ale sale. Pe masura ce creste si isi dezvolta abilitatile, este in stare sa se exprime cu o exactitate mai mare.

Nevoia de miscare

Mobilitatea copilului, controlul asupra miscarilor sale, constituie un factor principal pentru o dezvoltare corecta si completa. El invata sa isi foloseasca mainile si corpul si sa comunice mai bine cu mediul inconjurator.

Nevoia de acceptare si cunoastere

Formarea corecta a personalitatii copilului are de a face cu nevoia de a-si impune teluri si de a le atinge. Are nevoie de recunoastere pentru toate reusitele sale, chiar si pentru cele care nu impresioneaza parintii. Recunoasterea reusitelor copilului este necesara pentru dezvoltarea sa corecta. Are nevoie de convingerea ca mediul sau si in special parintii sai il stimuleaza, il respecta si gratifica fiecare incercare a sa de creatie.

Copilul simte satisfactia creatiei si a realizarii obiectivelor sale. Se simte mandru de el si de realizarea sa si cauta admiratia si acceptarea celor din jur. De aceea este bine sa ii spuneti „bravo” copilului dumneavoastra, daruiti-i un zambet, o mangaiere…

Nevoia de a distruge

Nevoia copilului de a distruge nu este, de obicei, inteleasa si de aceea nu este privita cu mare simpatie de catre parinti. Tendinta copilului de a sparge si de a distruge jucariile exprima… spirit de explorare. O dispozitie intensa de a invata nu numai identitatea lucrurilor pe care le tine dar si cum si din ce sunt facute. Jucariile de constructii sau cele de montat, prin felul in care sunt concepute, pot satisface „mania de distrugere” absolut justificata a copilului, si constituie o solutie, printre altele, atat practica cat si economica.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.