Nevoi vs Dorinte la copil

Incep aceasta posta cu referire la cele scrise de Raluca pe pagina ei de facebook: „Copii devin rasfatati atunci cand primesc prea mult din ceea ce isi doresc si prea putin din ceea ce au nenoie. E o diferenta intre nevoi si dorinte: un copil nu are nevoie de jucarii sa se joace dar are NEVOIE sa se joace cu orice este la indemana„. ( Raluca Jocono Familylab) Pentru cei care nu o stiu pe Raluca, tin sa precizez ca apleativul rasfatati este intre ghilimele. Niciodata nu o vei auzi pe Raluca peiorativ vorbind despre un copil ca este rasfatat.

nevoile copiluluiDe nenumatate ori auzi expresii de genul: „l-am rasfatat prea mult si acum mi se suie in cap„, „bunicii l-au rasfatat, ei sunt de vina„, „vai… cat de rasfatat esti„. Si asta pentru faptul ca micutii nu stiu si nu pot face diferenta intre nevoi si dorinta. Dar, ei au o scuza, sunt mici inca. Noi adultii de ce nu stim? Noi adultii le dam copiilor dulciuri drept recompensa cand ei de fapt vor doar sa se distreze cu noi mancand un mar, le dam haine scumpe dar nu le dam timp impreuna sa le poarte, le aruncam in trecere cate un Da, Da si o mangaiere pierduta pe crestetul capului cand de fapt copilul are nevoie de o imbratisare sincera.

Copilul cere frenetic ceva, de exemplu o jucarie, dar nu stie sa ceara la fel interactiunea si timpul nostru, pt ca el nu stie de fapt ce ii lipseste. Ii lipseste joaca impreuna cu parintii. Aceasta e la fel de copioasa fie ca e insotita de o masina de 100 de lei, fie ca e insotita de o sticla plina cu pietricele ce devine nava spatiala sau submarin.

Prin urmare este datoria noastra de parinte sa vedem dincolo de dorinta copilului. Si ca sa ma leg exact de cele scrise in primele randuri. Nu este vorba de dorinta copilului de a se juca cu cratitele mamei, este nevoia lui de a se juca cu orice are la indemna, de a descoperi ce este, la ce e bun, cum poate fi folosit. Prin urmare cu tact si intelegere poate da drumul vaselor si fara scandal, urlete si lacrimi.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.