Nasterea si Epiziotomia

epiziotomiaIn timpul nasterii este foarte posibil ca medicul sa decida sa va faca o incizie in perineu pentru a mari vulva, pentru a usura nasterea. Aceasta procedura medicala poarta numele de epiziotomie si se poate face pe partea mediana sau de mijloc a vulvei. Aceasta incizie consta in taierea perineului dinspre vagin inspre anus.

Decizia unei epiziotomii se face in general pentru a usura iesirea copilului, deoarece, in timpul sarcinii, modificarile hormonale scad tonusul perineal, acesta devenint mai rigid, pot aparea rupturi.

Medicii prefera epiziotomia pentru ca este mai usor de vindecat decat o ruptura provocata de trecerea bebelusului prin canalul vaginal.

La nastere, chiar daca nu se recurge la epiziotomie integritatea perienului poate fi afectata de rupturi. Epiziotomia este o procedura de rutina in foarte multe tari.

Cercetarile din ultimii ani evidentiaza ca practicarea de rutina sau frecventa a epiziotomiei la nastere este o practica daunatoare, si este recomandat a se evita.

Nu exista evidente ca epiziotomia reduce riscul rupturilor sau injuriilor perineului, ca protejeaza perineul la nastere, sau reduce injuriile bebelusului care ar putea fi cauzate de nastere.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.