Muzeul CFR Bucuresti

Carui copil nu ii plac trenurile si cine dintre voi care nu a trecut impreuna cu cel mic pe langa un cel putin un tren nu a observat cum copilul este absolut fascinant de aceste masinarii gigantice? Tocmai de aceea, daca sunteti din Bucuresti sau daca macar va aflati in trecere prin Capitala, ar trebui sa vizitati muzeul CFR, locul unde puteti descoperi o buna parte din istoria Cailor Ferate Romana.

Muzeul cfr bucuresti

Situata „gard in gard” cu Gara de Nord, adica pe Calea Grivitei la numarul 193B, cladirea muzeului nu prezinta aproape nici un element care sa dezvaluie ca in spatele acestor usi se ascunde cel mai important spatiu muzeistic feroviar din tara. Insa daca stiti unde sa mergeti, nu veti regreta nici o clipa timpul pierdut. Pretul biletelor este modic iar muzeul propriuzis este impartit in mai multe camere, majoritatea continand modele la scala redusa a materialului rulant autohton, adica cu alte cuvinte machete de trenuri, locomotive si automotoare reprezentatate in cel mai mic detaliu.

La muzeu printre trenuri si trenulete

Vizita va incepe insa din sala principala unde chiar pe stanga cum intrati este un imens panou, unde in spatele unui perete de sticla sunt asezate pe mai multe nivele variate modele de locomotive si vagoane extraordinar de frumos lucrate. Putin mai incolo, o diorama de vreo 10 metri patrati reprezentand gara Predeal, unde pe un circuit oval se invarte un mic trenulet electric in genul garniturilor nemtesti care se gaseau de vanzare inainte de revolutie si care acum au ajuns sa fie la mare cautare printre colectionari.

machet tren Muzeul CFR
Tot in prima sala exista o prezentare a evolutiei modelelor de locomotive cu abur inclusiv o garnitura de aproape noua metri la o scara destul de mare cu o locomotiva si doua vagoane dispuse chiar in mijlocul incaperii. Ca o curiozitate, locomotiva a fost construita cu toate piesele functionale ale unei „aburoase” asa ca ea, in mod real al trebui sa fie complet functionala, chiar daca la o dimensiune mult mai mica decat surata ei reala.

macheta tren la muzeu
In sala urmatoare lucrurile devin ceva mai tehnice dar cu nimic mai putin interesante. Aici se pot vedea mai multe modele de utilaje destinate punerii de linii de cale ferata, o mica drezina manuala la scara reala dar si un segmenet din singura linie cu cremaliera de la noi din tara. Pentru cine nu stie, cremaliera este un sistem aditional cu ajutorul carora locomotivele pot urca pante abrupte, altfel inaccesibile.

Anghel Saligny

Muzeul CFR adaposteste si un mic colt destinat celebrului inginer unde veti putea descoperi biroul lui Saligny si obiecte personale ale acestuia donate muzeului de catre familia acestuia. De asemenea, micii curiosi vor putea vedea si o veche centrala telefonica identica cu cele folosite la inceput de Caile Ferate Romane dar si multe alte exponate fascinante.

Putina istorie

Acum aproape 100 de ani, in 1924 se nastea ideea de a pastra o parte din materialul rulant al C.F.R. si a-l organiza intr-un muzeu dedicat Cailor Ferate Romane. A fost un efort semnificativ pentru a organiza, aduna si in buna masura a salva de la taiere niste exemplare unicat precum faimoasa locomotiva Calugareni, una dintre primele ce au circulat vreodata pe ruta Bucuresti, Filaret, Giurgiu si retur.
La inceput nu exista un spatiu adecvat iar dimensiunea exponatelor nu prea permitea depozitarea lor oriunde asa ca s-a apelat la trecerea lor pe cateva linii aflate in preajma stadionului Giulesti.
Abia din 1953 muzeul s-a mutat in actualul sediu unde a inceput sa se inchege un superb spatiu expozitional, continuu imbogatit cu noi exponate.

Mai mult, desi nu sunt expuse in perimetrul muzeului, in toata tara exista locomotive si vagoane pastrate in depouri dar care fac parte din patrimoniul Muzeului CFR, asa cum este de pilda si parcul de locomotive cu abur de la Sibiu.

Sursa imaginilor: Google Images

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.