Munții Hășmașului – Piatra Singuratică

Piatra Singuratică este una dintre frumusețile județului Harghita din Carpații Orientali. Stânca are o înălțime de 1608 m, fiind o atracție turistică pentru iubitorii de drumeții și escaladări. Alături de Cheile Bicazului, Lacul roșu, Lacul Sfânta Ana și Munții Harghitei este cel mai vizitat obiectiv turistic din Ținutul Secuiesc, unde se poate ajunge dinspre Miercurea Ciuc, Reghin și Județul Neamț, unde puteți găsi cazare pentru trasee turistice mai lungi de o zi.

La Piatra Singuratică se ajunge cel mai ușor din orașul Bălan, iar față de Gheorgheni se află la doar 37 km. Locuri de cazare în Gheorgheni sunt diverse, astfel încât veți găsi servicii și acomodare pentru toate gusturile și buzunarele. Piatra Singuratică face parte din masivul muntos Munții Hășmașului care dă naștere mai multor râuri care străbat România precum Olt, Mureș, Bicaz, Putna și Bistricoara. Creasta principală și văile principale și secundare sunt străbătute de poteci, unele dintre ele marcate, pentru a putea ajunge cât mai în siguranță pe vârful Hășmașu Mare, cu o înălțime de 1.783 m.

piatra singuratica

Aria protejată a Hășmașului Mare vă încântă cu specii arboricole alcătuite din conifere, fag, stejar, gorun, tei, frasin, carpen și arin. Pe lângă acestea se pot observa numeroase abuști precum corn, zmeur, afin și alun. Vegetația ierboasă constituită din specii rare, dintre care papucul doamnei, floarea de colț, sângelele voinicului, bulbuc de munte, păștiță sau piciorul cocoșului de munte oferă un colț de rai pentru fiecare iubitor de specii florale și diversitate naturală.

Lumea animalelor oferă o adevărată încântare prin speciile rare de mamifere, păsări, reptile, batracieni și pești care se găsesc aici. Între munți, pe poteci, bine ascunse de multe ori stau cerbi, capre negre, urși bruni, lupi cenușii, jderi, pisici sălbatice, mistreți, acvile de munte, pițigoi mari, corcodei, ciocârlii sau broaște cu burta galbenă.

Munții Hășmașului Piatra Singuratică iarna cu zapada

Căile de acces dinspre Bălan și Gheorgheni oferă locuri pitorești, iar din majoritatea localităților apropiate se poate observa Piatra Singuratică care se înalță deasupra satelor aflate la poalele ei.

Comments (1)
  1. Doina 14 aprilie 2014

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.