Mos Craciun exista?

Bucuria unui copil ce descinde la primele ore ale diminetii sub bradul impodobit pentru a vedea ce i-a adus Mosul, nu poate fi inlocuita cu nimic in lume. Singura parere de rau a prichindeilor este ca nu au reusit nici de aceasta data sa il vada pe Mosul, cel pe care il asteapta nerabdatori an de an. Unii  chiar isi pun intrebarea: „A existat vreodata cu adevarat Mos Craciun?

Figura lui Mos Craciun a fost construita pe cea a lui Mos Nicolae. Basilica, agentia de presa a Patriarhiei, spune ca el a trait in secolul al IV-lea. Europenii, au ajuns in cele din urma sa il considere pe Sfantul Nicolae protectorul lor, cel care-i ferea de rele. I se spunea SinterKlaas, transformat apoi de americani in Santa Claus.

Mos Craciun a fost desenat pentru prima data de un caricaturist american. Dar momentul in care schita Mosului a prins contur cu adevarat, Mosul pe care pe care il stim noi si in ziua de azi, cel imbracat in rosu ci cu barba lunga alba, a fost realizata in 1931 pentru o companie publicitara de sarbatori derulata de Coca-Cola.

Regimul comunist a vrut sa introduca in locul lui Mos Craciun pe Mos Gerila. Multe generatii intregi au crescut cu Mos Gerila, dar Mosul, care nu mai era neaparat imbracat in rosu, si-a dus traditia mai departe si a ramas neschimbat in constiinta populara, chiar daca cineva ateu a vrut sa ii schimbe numele.

Multi copii, stiu ca Mos Craciun traieste in Laponia, si ca este ajutat sa preia scrisorile copiilor de pretutindeni, de spiridusii sai magici, iar la curierat il ajuta renii, printre care cel mai popular este Rudolph. Acesta este si motivul pentru care multi copii cred cu tarie in „acea scrisoare a lui Mos Craciun„, care este capabil sa le indeplineasca dorintele. Avem oare dreptul sa le spulberam aceste sperante, micilor nostri prichindei?

Cu totii, ne-am intrebat macar o data daca Mos Craciun exista cu adevarat. Atat timp cat exista dragoste, bunatate si intelegere, e bine de stiut ca Mos Craciun traieste si va trai permanent, chiar daca noi nu l-am putut vedea inca.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.