Monaco şi Monte Carlo

      O dată în viața ta trebuie să te duci într-o excursie în Monaco. Acest loc mitic, între Alpi și Marea Mediterană vă oferă vise și realitate. Singur, amândoi,  cu familia ta, pentru vacanțe romantice, turism simplu sau o călătorie de afaceri, Principatul Monaco va oferă un univers de multe fațete.

      Locația frumoasă Monaco, situată la centrul Europei de Sud, a făcut-o populară în rândul turiștilor din întreaga lume. Principatul Monaco este situat pe coasta mediteraneana, la 18 km est de Nice, aproape de frontiera cu Italia. Principatul este înconjurat pe trei laturi de Riviera franceză sau Coasta de Azur.  Consistând mai ales din vechiul oraş Monaco şi zonele construite ulterior, este şi cea mai dens populată ţară din lume. Principatul este situat într-o regiune care are o condiție climatică mediteraneană. Clima acestei regiuni este foarte ușoară, care include sezonul de iarnă umed si sezonul de vară fierbinte și uscată. Nu numai din cauza poziției sale, dar, de asemenea, starea sa climatică, face Monaco o destinație turistică populară în Europa.

     Monaco poate fi considerat mai mult un proiect de familie reînnoit peste generaţii decât o ţară, în care dinastia Grimaldi este personajul principal de 700 de ani. Este o destinaţie luxoasă, construită parcă doar pentru cei bogaţi şi celebri. Seamană mult cu Riviera Franceză şi are numeroase oferte de distracţie.

    Din punct de vedere turistic Monaco are urmatoarele oferte culturale: o catedrală, un palat în stil renascentist şi un muzeu oceanografic, din 1910, construit la iniţiativa Prinţului Albert I, la care se adaugă ofertele culturale din Monte Carlo: Opera Monte Carlo şi Orchestra Filarmonica.

Se adaugă anual evenimente sportive (celebrele raliuri) şi multe oferte distractive, în care trebuie menţionat în primul rând Cazinoul din Monte Carlo.

    Ca să vizitezi Monaco trebuie să strângi ceva mai mulţi bani decât pentru alte oraşe deoarece acest oraş este cunoscut ca fiind o destinaţie luxoasă. Capitala principatului Monaco, Monaco Ville reprezintă centrul administrativ al ţării datorită Palatului Regal, reşedinţa Principelului Albert. Printre obiectivele turistice care merită vizitate se numară: Palatul Grimaldi, palat construit în stil renascentist, Muzeul Oceanografic şi Acvariul si Catedrala Monaco.

Cum ajungi la Monte Carlo?

Reţeaua autostrăzii europene trece doar la 8 km. de centrul oraşului, legând Principatul de Franţa, Spania, Italia, Elveţia, Germania, Benelux (Belgia şi Olanda), Austria şi Marea Britanie.

Cu avionul. Aeroportul internaţional Nisa Coasta de Azur leagă Principatul Monaco de 86 destinaţii cunoscute în lumea întregă.

Cu trenul. Toate trenurile se opresc în gara Monte Carlo / Monaco. Trenuri de la Milano, Paris, Strabourg, Toulouse, Veneţia, Roma sunt doar cîteva.

 

Bucătărie tradiţională

Situat pe Coasta de Azur, la limita dintre Franţa şi Italia, principatul este influenţat, din punct de vedere gastronomic, de bucătăriile celor doi mari vecini. Există însă, într-un reţetar tradiţional, şi destul de multe preparate pe care monegascii le consideră a fi o moştenire de preţ de la strămoşi. Sunt în general reţete simple, care poartă amprenta vechilor ocupaţii ale locuitorilor: pescuitul, marinăria şi, relativ puţin, păstoritul. Vom observa, de asemenea, împrumuturi din bucătăria provensală şi din cea italiană.

„Cüjina de Munegu” (forma în dialect pentru „bucătăria din Monaco”) este apropiată de ceea ce numim, îndeobşte, bucătărie ţărănească, fără prea mari pretenţii (ne referim, desigur, la preparatele tradiţionale; astăzi, Monaco este cunoscut ca un pol al luxului, un loc unde restaurantele „înstelate” se găsesc unul lângă celălalt, oferindu-ţi mâncăruri de un rafinament extrem).

Ţăranul monegasc de odinioară, ca şi localnicii de astăzi, mânca supe de legume, supă de pâine („supa de pan” sau, cum îi spun francezii, „panade”) ori supă pregătită dintr-un soi anume de sfeclă. Verile nu treceau fără „cundyun”, o salată pregătită din roşii, ardei, măsline negre, ton, ceapă, castravete, ridichi şi fileuri de anşoa. Pastele proaspete, de tot felul, amintesc de vecinul italian, „e ravyere”, de exemplu, nefiind altceva decât ravioli.

Atracţii Monte Carlo

Monte Carlo este cel mai bogat oras al tarii Monaco, fiind confundat pe nedrept cu capitala acestei tari (o capitala oficiala nu a fost desemnata inca). Denumirea de Monte Carlo, insemnand “Muntele lui Charles”, provine din timpul printului Charles III de Monaco. In Monte Carlo se afla Circuitul Monaco, unde are loc Formula Unu, Monaco Grand Prix, precum si numeroase restaurante de lux si boutique-uri ale numelor celebre (Chanel, Prada sau Armani). Situat la nord de port, Monaco Ville constituie zona principatului pe care turistii o asociaza cu Monaco, cel din visurile lor.

De zeci de ani, Monte Carlo este simbolul luxului si al distractiilor rafinate pentru cei bogati si faimosi, dar si un paradis financiar care atrage anual averi imense. Este totodata, locul preferat al starurilor aflate in vacanta este plaja Larvoto. Aleea starurilor, unde multe vedete si-au lasat amprenta, este locul preferat de promenada pentru turistii care ajung aici.

Pentru o plimbare linistita, cele mai potrivite sunt stradutele orasului istoric. Monte Carlo este gazda curselor de mare viteza care au loc la inceputul verii. Cei care ajung la Monte Carlo trebuie sa viziteze magazinele, chiar daca preturile nu sunt la indemana oricui.

Principalele atractii: Muzeul National, Gradina regala de trandafiri, Muzeul preistoric de antropologie, Catedrala Monaco, Plaja Larvotto, Muzeu Naval, Muzeul figurinelor de ceara.

Atracţia principala a micului stat este cazinoul, unde în doar câteva ore se pun la bătaie la mesele de ruletă sau blackjack sute de milioane de euro. Clădirea, care impresionează prin frumuseţea sa, este opera lui Charles Garnier, cel care a creat şi Opera din Paris.

harta Monaco si Monte Carlo

Sursa: http://www.mapsofworld.com/monaco/tourism/

http://www.monte-carlo.mc/en/tourism/

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.