Mituri despre fasolea uscata

Fasolea uscataPostul este perioada de glorie a preparatelor din fasole uscata, gustoase si foarte spornice, si cum tocmai a inceput Postul Craciunului, m-am gandit ca ar fi momentul potrivit in care sa dezbatem cateva mituri despre fasolea uscata.

Chiar daca pentru unii dintre noi ni sa creeat impresia ca ar fi un aliment romanesc, aceasta este originara din Peru si adusa pe continent de marinarii spanioli, fasolea a cucerit Europa tocmai pentru ca se poate pastra mult timp peste iarna, cultivarea ei nu este dificila, iar mancarurile sunt, cum aminteam spornice. Avand o valoare nuntritiva mare, fasolea a devenit curand vedeta. Se spun despre ea lucruri adevarate, dar si destule false.

Fasolea este buna pentru inima – adevarat

Fasolea, fie ca este verde sau boabe, e saraca in calorii si nu are grasimi. Fasolea are un continut foarte redus  de sodiu si foarte putin colesterol, ceea ce o face ideala pentru persoanele predispuse la boli cardiovasculare. E o sursa bogata de magneziu, care ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale echilibrate, dar si la stabilizarea fierului in organism, ceea ce asigura sanatatea globulelor rosii.

Fasolea creste glicemia si ingrasa – fals

Este un anorexigen natural (taie pofta de mancare), recomandandu-se in tratamentul naturist al mai multor boli metabolice si de nutritie. Este recomandata, prin urmare, in dieta obezilor, in tratamentul bulimiei, dar si in regimul diabeticilor. Contine insa destul de multi carbohidrati, chiar si dupa fierbere, dar, consumata cu masura (nu mai mult de 200 g fasole fiarta pe zi), nu influenteaza glicemia; in schimb, ajuta la prevenirea diabetului  si la mentinerea unei greutati normale. Contine molibden, un mineral care stimuleaza metabolizarea glucidelor si a grasimilor.

Buna pentru colon – adevarat

Consumata in mod constant, fasolea ajuta la echilibrarea metabolismului si la un tranzit intestinal bun datorita in special fibrelor solubile continute de boabe.

Daca schimbi apa, nu mai baoneaza – fals

Nu schimbatul apei la fierberea fasolei ajuta la evitarea balonarii, ci fierberea propriu-zisa. Pe de o parte, indigestia provocata de fasolea uscata este cauzata de o toxina care dispare prin fierbere la 100 grade Celsius. Pe de alta parte, balonarea este provocata de cantitatea mare de fibre introduse in organism care, daca fasolea este bine fiarta, se dizolva si nu mai provoaca neplaceri.

sursa: coment.ro

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *