Mecanismul fricii

Mecanismul friciiFrica este una dintre emotiile fundamentale si este experimentata de toti oamenii, fie ca este vorba de pericole iminente, reale, fie ca este declansata prin intermediul imaginatiei.

Componenta centrala a senzatiei de frica este amygdala ( a nu se confunda cu amigdalele, glandele de natura limfatica ) – este formata din doua componente situate cate una in fiecare emisfera a creierului.

Amygdala este esentiala in decodificarea emotiilor, cu precarede a stimulilor ce pot constitui o amenintare.        Amygdala controleaza reactiile autonome asociate fricii si excitatiei sexuale.

  • Stimulii externi ajung la amygdala pe doua cai complementare:

– o cale scurta, dar imprecisa privind amenintarea existenta, cu rolul de a ne pune in garda pentru un eventual pericol

– o cale lunga, mai precisa, ce vine prin cortexul prefrontal, prin care se cunosc detalii concrete privind sursa amenintarii si ajuta la stabilirea unui plan de actiune ca reactie la amenintare

Exemplu: Esti singur pe un drum de munte si la un moment dat auzi un zgomot puternic. => stimulul (sunetul) este transmis catre talamus; pe o cale mai lunga, semnalul ajunge la cortexul auzului din lobul temporal unde este decriptat. O urmatoare sinapsa se face catre nucleul amigdalian. Viteza cu care semnalele de la ochi si urechi sunt transmise la amigdala ii permite acesteia sa reactioneze mult inaintea partii rationale a creierului, neocortexul. Circuitul rapid a semnalelor catre amygdala este raspunzator pentru faptul ca de multe ori ratiunea este coplesita de emotii. Procesul formarii emotiei invinge actul rational.

In hipocamp, zona a creierului responsabila cu stocarea amintirilor, se identifica rapid natura zgomotului pe baza celor deja memorate si se emit posibile variante de raspuns, transmise catre amygdala.

Daca situatia nu este clarificata, se declansaza un mecanism suplimentar de alertare format din amygdala, hipocamp si cortexul prefrontal care determina mobilizarea atentiei si o preocupare mai mare pentru identificarea sursei zgomotului.

Amygdala este un fel de paznic, tot timpul atenta la stimulii din mediu, pregatita sa declanseze reactii pe masura amenintarilor identificate.

Amygdala transmite mesaje catre toate zonele importante ale creierului, generand secretii de substante cum ar fi hormonul corticotropina responsabil pentru reactia „lupta sau fugi” pe care o traim in cazul unui pericol iminent.

Cercetatorii au aratat ca afectarea amygdalei de diferite boli are ca rezultat disparitia fricii- individul constientizeaza pericolul la nivel rational, dar emotiile declansate de frica nu mai apar.

Psihoterapeut Loredana Dobre
https://www.facebook.com/PsihoterapeutLoredanaDobre

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *