Manastirea Dealu – locul unde istoria se imbina cu credinta

La doar 6 km de Targoviste, mai inspre nord, dam de satul Viforata, comuna Aninoasa. Aici vom gasi o ctitorie de-a lui Radu cel Mare, pe nume Manastirea Dealu.

Aceasta a inceput sa fie ridicata la jumatatea secolului 15 si a fost terminata abia catre inceputul secolului 16, prima atestare a acesteia datand, insa, de pe vremea lui Mircea cel Batran, unde se facea referire la ea ca la o biserica din lemn.

Desigur ca, odata cu trecerea timpului, a trecut prin o multitudine de stricaciuni datorate seismelor sau razboaielor insa, odata cu venirea la putere a lui Constantin Brancoveanu sau Gheorghe Bibescu, aceasta a avut parte si de o serie de restaurari.

manastirea dealu din Targoviste

Potrivit unui portal de stiri locale din Targoviste, aici descoperim prima tiparnita instalata din tarile romanesti, cel care s-a ocupat de realizarea acestui lucru fiind calugarul Macarie. Tot cu ajutorul lui, vom afla din istorie, a aparut si prima carte tiparita din Romania.

Avand o inaltime destul de mare, de circa 20 m, Manastirea Dealu este realizata in stil muntenesc clasic, cu ceva influente, insa, si din zona Moldovei.

Pentru cei ce veti poposi aici in vizitele dumneavoastra prin tara, veti putea vedea adapostite mormintele domnilor Patrascu cel Bun, Vladislav al II-lea, Vlad cel Tanar, Radu cel Mare, Vlad Inecatul, precum si mormantul ce contine capul lui Mihai Viteazul.
Pastrandu-si foarte bine aspectul de la inceput, Manastirea Dealu este o manastire de maici, a carei biserica poarta hramul Sfantului Nicolae. Reuseste sa ne intregeasca frumos patrimoniul cultural, fiind una din cele mai vechi constructii realizate de un domnitor, avand putine schimbari facute de-a lungul anilor.

Desi a avut parte de mai putina reclama fata de alte obiective de acelasi fel, din aceasta cauza fiind ceva mai putin cunoscuta, biserica Manastirii Dealu reuseste sa iasa in evidenta in studiile importante, aici dandu-i-se importanta cuvenita ca si asezamant de rugaciune, centru cultural si de arta, cu un mare rol in istoria Tarii Romanesti.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *