Mama! Vreau jucaria asta!

Fiecare copil are personalitatea sa si reactioneaza in felul sau unic la jucarii si la stimuli. Un criteriu esential in alegerea jucariilor este cunoasterea copilului si a intereselor sale. Pentru alegerea jucariilor, specialistii si oamenii de stiinta sunt de acord ca nu jucariile scumpe si facute cu maiestrie sunt cele care ofera cea mai mare valoare pedagogica.

Jucariile potrivite si facute cu maiestrie sunt cele care stimuleaza creativitatea si imaginatia copilului. Un joc simplu, al carui cost este, de obicei redus, permite de multe ori copilului sa foloseasca si sa-si cultive imaginatia.

E bine sa fie evitate jocurile care nu se potrivesc cu varsta copilului, cele care sunt o provocare numai pentru a fi distruse, precum si jocurile de razboi.

La fel de gresita este si cumjucariapararea de jocuri care sunt facute de mantuiala, deoarece este posibil sa nu respecte legislatia europeana in vigoare cu privire la jucarii si sa ascunda riscuri (toate jocurile controlate au inscriptionat simbolul CE).

Inainte de a implini primul an din viata sa, o importanta vitala pentru copil o are si libertatea miscarilor sale, curiozitatea sa de a cunoaste si a explora spatiul inconjurator cu instrumentele sale personale: mainile, picioarele sale, si ca sa nu piarda gustul, gura sa. Obiectele-jucarii sunt adeseori lasate deoparte sau trec pe plan secundar.

Copilul va trece printr-o etapa de explorare. In primele trei luni de zile din viata sa se va limita la observarea simpla a fetelor si a obiectelor si rareori va intentiona o relatie mai directa cu obiectele cu care il aduceti in contact. In luna a patra va capata controlul relativ asupra miscarilor sale, in special al mainilor, si va putea sa prinda, sa tina si sa examineze obiecte mici. Campul sau de interes si curiozitatea sa creste indata ce jocul si importanta sa pentru copil reuseste sa se tarasca sau macar sa mearga in patru labe. Din acest moment relatia sa cu obiectele se schimba.

Gusturile si preferintele copilului dumneavoastra le veti descoperi incetul cu incetul, in timpul jocului. O semnificatie aparte o are dreptul copilului de a alege intre jucariile diverse care ii sunt propuse de parinti si sa se joace cu cea care il atrage.

Nu irositi timp si bani pentru a cumpara jucarii mecanice copilului care implineste un an. Costul lor ridicat nu se traduce intr-o valoare pedagogica ridicata.

Caracterizarea jucariilor „pentru baieti” si „pentru fetite”, in baza unei traditii de generatii, nu trebuie sa fie un factor de ingrijorare. Pe masura ce creste, copilul va face singur diferenta si va alege jucariile care i se potrivesc.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.