Mama la 40 de ani (II)

Buna! Nu am mai scris de mult, desi s-au intamplat destul de multe evenimente in viata noastra. Sunt mama de aproape 40 de ani, cu risc de Sindrom Down de 1 la 50, care a refuzat amniocenteza. Nu este un sfat, doar o alegere personala.

Am aflat intre timp ca voi avea un baietel, iar acum cateva zile al facut o morfologie fetala. Vestile nu sunt foarte incurajatoare, dar nici alarmiste. Am apreciat atitudinea medicului, care a incercat intai sa ma convinga ca testul genetic este cel mai sigur, iar cand s-a convins ca sunt hotarata sa nu il fac, s-a purtat ca si cum imi respecta alegerea si mi-a facut foarte atent morfologia fetala. Sunt la fel de increzatoare si aproape am plans de bucurie cand l-am vazut frecandu-si un ochi cu manuta. Cel putin asa am interpretat eu.

morfologie fetalaMedicul mi-a spus ca ecografic nu se vad semne de Sindrom Down, dar sarcina este prea mica (23 saptamani) pentru a fi sigur. Atentie, cat poate fi de sigur pe baza a ceea ce vede. Adica nu exista certitudinea ca nu ar exista. In schimb, am prea mult lichid amniotic, ceea ce poate indica nimic sau foarte multe, inclusiv anomalii ale fatului. Mi-a masurat colul, sa fie sigur ca are lungimea adecvata si nu se deschide. Nu este cazul, dar va trebui urmarit tot timpul pentru ca exista inclusiv acest risc.

Vreau sa va spun dragi mamici, in concluzie, ca aceasta sarcina m-a facut nu doar foarte fericita, ci si mult mai responsabila. Imi doresc din tot sufletul ca fiul meu sa fie sanatos si sa depasim cu bine acesti primi pasi din viata noastra impreuna.

Tot cu caracter personal, fara a se dori sfat sau recomandare, am incredere in instinctul meu, dar in acelasi timp vreau sa exclud orice risc suplimentar pentru copil, atat timp cat viata nu ii este pusa in pericol. Adica nu resping total investigatia medicala si nu ignor nici un sfat al medicului.

Va doresc, dragi mamici, sa alegeti bine si sa va bucurati de alegerile voastre. Sa ne reauzim cu bine! Maria

Comments(4)
  1. Nadina Toia 31 mai 2013
  2. Elena Constantin 31 mai 2013
  3. milos amalia 29 iunie 2013

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.