Malta, „Insula de miere”

Insulele maltice sunt cu siguranţă mitice. Malta reprezintă un arhipelag alcătuit din şase insule: Malta, care este cea mai mare ca suprafaţă (246kmp), Gozo (67kmp), Comino (3,5kmp), Cominotto, Filfla şi St. Paul, ultimele trei fiind nelocuite. Situată la circa 93 km. sud de insula Sicilia şi 288 km de ţârmul Africii, Malta este de fapt un podiş calcaros, scund, cu înălţimea maximă de 417m (insula Gozo).

În 1530, când Cavalerii Ioaniţi s-au aşezat în Malta, nimeni nu ar fi putut să-şi dea seama că destinul va lega în mod inexplicabil insula de acest ordin religios, hospitalier şi militar. Pentru Cavaleri, Malta era poarta spre creştinătatea vestică şi, pentru mai bine de 200 de ani, în timp ce influenţa lor în Europa creştea, ei şi-au înzestrat insula cu monumente de care orice mare suveran ar fi fost mândru.

Situat în centrul Mării Mediterane, arhipelagul maltez îmbină frumuseţea naturală cu 7000 de ani de istorie. Străzile înguste ale oraşelor şi satele ce duc la piaţa principală, care sunt mereu dominate de o biserică mare în stil baroc.

Malta este cea mai mare insulă şi centru cultural, comercial şi administrativ. Gozo este a doua cea mai mare insulă şi este mai mult rurală, caracterizată prin pescuit, turism, meşteşuguri şi agricultură.

Clima Maltei este tipic de mediterană şi este puternic influenţată de mare. În general, se consideră cea mai propice perioadă de a vizita Malta în aprilie-mai şi octombrie. Temperaturile în această perioadă sunt în jurul de 25-27 grade. Verile sunt calde, uscate şi foarte însorite. Primăvara şi toamna sunt reci, cu excepţie, când vântul ocazional Scirocco din Africa aduce temperaturi ridicate şi umiditate; iar iernile sunt reci şi blânde.

Coasta cu apele sale cristaline iţi ia ochii: golfuri stâncoase, mici plaje cu nisip roşu, piscine naturale, peşteri subacvatice şi „Fereastra Albastră„. La prora fiecărei barcuţe de pescuit multicolore, cunoscute pe plan local sub numele de „luzzu”, se află bătrânul ochi protector al lui Osiris. Nu este de mirare atunci, ţinând cont că tradiţia se pierde în negura timpului, că marea este cea mai pură şi mai clară din întreaga Mediterană.

Delicii culinare şi trupeşti

Restaurantul Eastern Breeze oferă un meniu internaţional din care nu lipsesc sushi, sahimi şi rulourile maki. Narcis Pool Bar & Grill aflat chiar lângă piscină, înconjurat de grădini superbe oferă pizza şi paste. Barul din hol este deschis pentru cocktail-uri şi ceaiurile de după-amiază, precum şi pentru delicioasele produse de patiserie. Barul Carissa cu vedere spre o grădina splendidă oferă o atmosferă vibrantă datorită divertismentului în direct.

Beauty Studio oferă răsfăţ şi relaxare din plin, servicii wellness şi tratamente de înfrumuseţare, dar şi o piscină interioară de 17 metri, piesa centrală a Centrului de Fitness Cynergi, cel mai mare spa din insulă. Vei găsi aici echipamente cardiovasculare, centru de aerobic, un perete pentru căţărări, saună. Clubul Kids, deschis tot anul, organizează activităţi zilnice pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 şi 7 ani.

Obiective turistice in Malta

Cea mai mare comoară a insulei este piatra sa – un tip deosebit de calcar. Această piatră aurie, care i-a câştigat Maltei denumirea de Melita, „insula de miere”, a inspirat secole de arhitectură.

Catedrala St. Ioan care este cel mai cunoscut obiectiv turistic maltez, construit în stil baroc. Adăposteşte una din cele mai impresionante opere de artă ale Europei – tabloul ce reprezintă Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, pictat de Caravaggio.

Grota Albastră este o arcadă din stânca naturală, ajunsă la forma actuală datorită eroziunii. Atracţia nu o reprezintă numai forma stâncii, ci şi culoarea şi claritatea apei.

Mdina este considerată una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale locuite din Europa. Un labirint de străzi înguste şi şerpuite presărate cu palate te conduc către Catedrala închinata Sfinţilor Petru şi Pavel, cu o frumoasă faţadă în stil baroc.

Biserica Cavalerilor Ioaniti. Faţada sobră a catedralei ascunde un numar mare de comori nepreţuite. Impresionează abundenţa de culoare, aur şi design-uri elaborate care împodobesc cele opt capele dedicate diferitelor limbi ale Ordinului Cavalerilor Ioaniţi. Podeaua este formată din plăci funerare din marmură, iar pereţii sunt decoraţi cu statui în stil baroc.

Forturile Rinella si Ricasoli – folosite azi ca studiouri de filmare. Aici s-au filmat scene din „Gladiatorul”, „Popeye Marinarul”, „Contele de Monte Cristo” sau „Troia”.

Teatrul Manoel , construit în 1731, este unul dintre cele mai vechi teatre din Europa în care mai au încă loc reprezentaţii. Merită vizitat nu doar pentru stilul architectural, cât şi pentru istoria sa culturală.

 

Sursa: http://www.new.visitmalta.com/en/about-malta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.