Lumea disparuta a Venezuelei

Tepui platoul plutitor din venezuela

MUNTI IZOLATI CU CRESTETUL PLAT SE INALTA DEASUPRA PADURII TROPICALE DIN VENEZUELA, CA NISTE INSULE PE UN VAST OCEAN VERDE.

Exista doua lumi diferite in indepartata padure tropicala din sud-estul Venezuelei. Munti de gresie cu crestetul plat domina ca niste misterioase citadele jungla deasa – o lume misterioasa, invesmantata in nori, inconjurata de o alta zgomotoasa, strabatuta de strigatele maimutelor si de tipetele papagalilor. Numiti tepui de populatia pemon din zona, muntii l-au inspirat pe Arthur Conan Doyle atunci cand a scris The Lost World.

Acum aproape 2 miliarde de ani, cand America de Sud si Africa erau inca o parte din supercontinentul Gondwana, fragmentele rezultate din erodarea muntilor au format un strat vast de gresie. In urma miscarilor geologice, acesta s-a ridicat si s-a fisurat, iar in decursul anilor, factorii atmosferici si apa au ros adanc zonele cu roca moale. Astazi, din acest strat au mai ramas doar muntii plati, inalti de 1.000 m si izolati fizic de lumea de dedesubt. Temperatura in padurea tropicala este in mod obisnuit de 27 oC, dar pe culmile acestor munti invaluiti in nori este cu aproape 10 oC mai scazuta.

Aceste „insule” – in total peste 100 – au fost aproape inaccesibile timp de milioane de ani.

Unica modalitate de a ajunge in varful unora, de pilda Auyan (unde cascada Angel se revarsa peste un prag de gresit), este cu elicopterul. Riscul este mare, din cauza curentilor de aer puternici, a norilor josi si a furtunilor neasteptate. Nici terenul nu e mai accesibil – grote, labirinturi, smarcuri, rauri torentiale, gramezi imense de bolovani si crevase adanci, parca fara fund.

TARAM AL MISTERELOR

Peste o suta de munti plati se inalta deasupra padurii tropicale de pe Platourilor Guyanei, in Venezuela. Autana are grote uriase in versantii abrupti.

Sir Walter Raleigh, navigator si explorator englez, a vizitat zona in 1595, cautand El Dorado, un taram al bogatiilor fabuloase. El a povestit despre un munte de cristal stralucitor, din care curgea  un fluviu puternic, ce nu atingea nici o parte a muntelui, dar cadea pe pamant cu un zgomot si un tumult teribil, ca si cum o mie de clopote ar fi trase in acelasi timp”.  Aceasta descriere aminteste de Valle de los Cristales, un canion ca de basm cu cristale roz si albe licarind pe culmea celui mai inalt munte plat – Muntele Roraima, inalt de 2.772 m si intins pe 44 km2. Alpinistii au izbutit sa-si croiasca drum pe peretele sau abrupt.muntele roraima

Ca urmare a indelungii izolari la care au fost supuse, plantele si multe dintre animalele de pe tepui s-au dezvoltat fara a se incrucisa unele cu altele si fara a fi afectate de om. Acest lucru l-a incantat atat de tare pe Conan Doyle, incat a imaginat o lume a monstrilor preistorici ce au supravietuit pana in epoca moderna.

LUMEA DISPARUTA A LUI CONAN DOYLE

Everald Im Thurn, un botanist britanic, a escaladat Muntele Roraima in 1884 si s-a inapoiat cu plante necunoscute pana atunci. Relatarilor sale despre labirinturi de piatra invaluite in ceata si teritorii imposibil de explorat au aprins imaginatia scriitorului Arthur Conon Doyle, cel care avea sa creeze mai tarziu personajul detectivului Sherlock Holmes. Entuziasmat, britanicul a scris un roman captivant, intitulat The Lost Worldin care irascibilul profesor Chellenger conduce o echipa de exploratori spre un misterior munte plat. Exploratorii descopera acolo o lume neatinsa de milioane de ani, cu dinozauri preistorici, oameni-maimuta cruzi si indieni prietenosi. Tot acolo gasesc „o colonie de pterodactili” (reptile zburatoare uriase, carnivore) si reusesc chiar sa aduca un exemplar la Londra!

Dar specialistii care au explorat muntii nu au gasit nici un animal mai mare decat o puma. Ei si-au concentrat cercetarile asupra modului in care s-au dezvoltat plantele si animalele de aici, comparativ cu speciilor similare din alte parti. Ciudateniile includ o broasca raioasa primitiva, care masoara abea 2,5 cm lungime si nu poate sa sara ori sa inoate; batracianul se taraste cu greu, pielea sa neagra confundandu-se cu rocile innegrite de alge de pe Roraima.

PENE ELEGANTE

Papagalii stacojii, care se hranesc cu fructe si frunze isi fac cuib pe steiurile din munti.

Fiecare tepui are propria sa combinatie de plante; din cele circa 10.000 de specii de aici, cel putin jumatate sunt unice, incluzand cateva tiputi de plante insectivore si unele bromeliade. Fiindca apa de ploaie se scurge in sol foarte repede, plantele duc lipsa de elemente nutritive si de sol suficient. Radacinile bromeliilor se fixeaza pe muschi, licheni si pe ramurile copacilor, iar 900 de specii de orhidee, unele dintre ele mici cat un ac, cresc in crapaturi si in palcurile de muschi. Exista si unele ciuperci unice care isi procura hrana injectand cu otrava insectele si plantele din jur.

PLATOU PLUTITOR

Ceata invesmanteaza Muntele Roraima, invaluindu-i versantii abrupti ca un ocean linistit. La apus, stancile stralucesc adesea ca AURUL.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *