Lacul Craterului (Crater Lake National Park)

Un lac albastru umple golul ramas dupa ce varful unui munte s-a prabusit

In 1870, un elev din Kansas a citit in ziarul in care-si invelise pachetelul cu mancare un articol despre un lac aflat in muntii din Oregon, inconjurat de pereti inalti din piatra, intre care se gaseste si un Vulcan stins. Articolul i-a stranit micului William Gladstone Steel interesul pentru Crater Lake (Lacul Craterului), interes ce-l va anima toata viata. El a militat neincetat pentru protejarea zonei impotriva activitatilor umane si eforturile sale s-au concretizat in 1902, cand Lacul Craterului a devenit in al cincilea parc national al SUA.

Lacul se afla intr-o vasta adancitura care s-a format dupa ce varful Vulcanului Mazama s-a prabusit, in cursul unei violente eruptii de acum 7 000 de ani. Lacul, de 8 km in diametru, este inconjurat de faleze multicolore, care se inalta abrupt din apa, formand o creasta zimtata, inalta pe alocuri de aproape 600  m – de doua ori cat Turnul Eiffel.

Doua insule mici, dar contrastante, rasar din apa. Wizard Island (Insula Vrajitorului) este un con volcanic aproape perfect; Phantom Ship (Vasul Fantoma), ce “pluteste” in sudul lacului, are catarge, panze si parame formate din steiuri de piatra si trunchiuri subtiri de conifere.

LAC IN VULCAN.  Insula Vrajitorului este un con de lava si cenusa care se inalta de pe fundul Lacului Craterului. Doar varful sau este vizibil deasupra apei.

Lacul Craterului se afla in Cascade Range (Muntii Cascadei), inalti de 1 882 m. Iernile sunt aici lungi si aspre, ninsorile totalizand 15 m anual, din septembrie pana in iulie, cand lacul este invaluit in ceturi dese. Primavara,  natura revine la viata. Flori salbatice impestriteaza pantele muntilor, ursii negri ies din hibernare, iar elanii si cerbii-catar coboara pe pasuni pentru a se hrani.

Populatiile indiene din zona –klamath si maklak –venerau lacul. Pentru primii, acesta era un loc magic, pe care numai vracii si samanii il puteau vizita, pentru a-si reface puterile.

Crater Lake, Katmai National Park

In legendele maklak, pe Muntele Mazama  s-a desfasurat lupta dintre Capetenia Lumii de Sus, Skell, si Capetea Lumii de Jos, Llao , care traia pe munte impreuna cu discipolii sai monstruosi. In timpul bataliei, stanci 6uriase au fost azvarlite prin aer, focul a ars padurile si pamantul s-a cutremurat, pana cand Llao a fost ucis, iar varful muntelui- distrus. Skell a aruncat trupul ciopartit in patru al rivalului in haul care s-a format in munte, iar lacrimile discipolilor sai l-au umplut, astfel formadu-se Lacul Craterului. Capul lui Llao a ramas pe locul in care acesta a cazut, iar colonistii europeni de mai tarziu l-au numit Insula Vrajitorului.

Scena luptei legendare nu difera mult de evenimentele care s-au petrecut in realitate. Inainte de a erupe, cu aproximatie in anul 5000 i.Hr., Mazama era un vulcan cu multe varfuri conice, inalt probabil de 3 600m. La un moment dat, conul central si alte cateva mai mici au inceput sa arunce in aer cantitati uriase de cenusa incandescenta, care s-au scurs pe versantii muntelui.  Forta eruptiei a crescut, si, treptat, cantitatea de roca distrusa a devenit atat de mare, incat centrul vulcanului s-a prabusit, formand o caldera uriasa, adanca de 1 200 m, in care se afla acum Lacul Craterului. In acest final paroxistic, cenusa aruncata in aer a acoperit o regiune intinsa, din Nevada pana in Saskatchewan, aflat la peste  1200 km departare.

Timp de mii de ani, apa s-a acumulat formand un lac adanc de 589 m – cel mai adanc din SUA. Nici un rau nu se varsa in Lacul Craterului si nici unul nu izvoraste din el, iar apa pierduta prin evaporare si infiltrare in sol este compensata de cea acumulata din ploi si ninsori.

Dupa acea eruptie, activitatea vulcanica a continuat la o scara redusa si pe fundul lacului s-au format conuri vulcanice precum Insula Vrajitorului. Crestele zimtate ale Vasului Fantoma sunt insa mult mai vechi, create prin erodarea unui zid vertical de piatra- umplutura unei fisuri care a constituit rasuflatoarea unui vulcan anterior.

Regiunea este locuita de 12 000 de ani, astfel ca eruptia Muntelui Mazama a avut probabil martori. Unelte si incaltaminte dintr-o epoca precedent au fost descoperite langa Lacul Craterului, ingropate sub un strat de cenusa- marturie a evenimentelor cataclismelor care au creat aceste frumuseti natural de exceptie.

CULORI IN AMURG.  Apusul coloreaza cerul in nuante de roz deasupra lacului, malul acestuia si Insula Vrajitorului fiind invaluite de umbra.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.